Hlavní obsah

Poslanci schválili protibabišovský zákon

 

Reklama

Sněmovna i podruhé odhlasovala zákon o střetu zájmů, pro bylo 125 poslanců. Platit má od ledna příštího roku.

Článek

Norma přezdívaná „lex Babiš" má mimo jiné omezit podnikání členů vlády, nejvíce dopadne na byznys ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. V úterý prošla Sněmovnou i napodruhé, dostala společné hlasy části vládních stran i opozice.

Jakmile zákon vyjde ve sbírce zákonů, firmy vlastněné více než ze čtvrtiny ministrem přijdou o nenárokové dotace, investiční pobídky a nebudou se smět hlásit do veřejných zakázek. Zákaz vlastnit média začne nabíhat postupně - vztahuje se totiž až na politiky zvolené po schválení zákona. Babiš si tak může ponechat svá média až do příštích parlamentních voleb.

Babišovi poslanci se kvůli zákonu obrátí na Ústavní soud. „Podle našeho přesvědčení je zákon v rozporu s ústavou, ale také s evropskou dotační legislativou," uvedl první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Úterní rozhodnutí poslanců musí ještě potvrdit prezident. Jak se Miloš Zeman zachová, zatím není jasné. Zákon o střetu zájmů jako takový podporuje a dokonce ho přišel v prvním čtení obhajovat do Sněmovny. Nedávno se ale nechal slyšet, že zákon by neměl úspěšným podnikatelům bránit ve vstupu do politiky.

Sněmovna už zákon jednou přijala, jenže senátoři ho vrátili s tím, že chtějí odklad některých paragrafů až na září. Součástí zákona má být i nový registr, kam mají politici posílat majetková přiznání. Jenže zatím neexistuje.

„Ten důvod pro odklad spuštění registru smluv na září je ryze technický. Ministerstvo spravedlnosti na poslední chvíli avizovalo, že registr připravit nestihne," uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Reklama

Doporučované