Hlavní obsah

Královna v době teroru mluvila k parlamentu. Zmínila brexit i imigranty

Projev britské královny v parlamentu.

 

Reklama

Projev Alžběty II. před nově sestavenou sněmovnou je pečlivě připravené pompézní divadlo.

Článek

Ceremoniální figurka, zdroj drbů pro bulvární tisk i marketingové lákadlo, které Velké Británii vydělává miliardy liber ročně. Přísně apolitická britská královna vyvolává v současnících někdy úctu, někdy pobavení, ale rozhodně ne strach.

Tradiční projev před parlamentem je nicméně připomínkou dob, kdy panovníci Britských ostrovů byli především válečníci a nemilosrdní vladaři.

Vybouchne parlament?

Má přednést projev před poslanci, zčásti nováčky, kteří vzešli z nedávných voleb. Autorem řeči ale není královna. Sepisují ji zástupci vlády. Královna je prostředník, který světu sděluje priority kabinetu pro příští rok.

Ještě předtím ovšem musí Alžběta II. podstoupit překvapivě složitý úkol – dostat se k řečništi. Řada komplikovaných rituálů pochází z dob, kdy spolu král a parlament tvrdě a často krvavě bojovali o moc. I proto panovníka na cestě kočárem z Buckinghamského paláce tradičně doprovází jízdní garda.

Ještě před příjezdem jsou rituálně prohledány sklepy parlamentu. Při každém královském projevu se tak oživuje vzpomínka na spiknutí z roku 1605. Tehdy se katolickému vzbouřenci Guy Fawkesovi podařilo pod parlament propašovat 36 sudů střelného prachu. Výbuch, který měl připravit o život krále Jakuba I., ale selhal. Guy Fawkes a jeho komplici byli zatčeni a podstoupili děsivou popravu.

Dveře, zabouchnuté před královniným nosem

Ještě před projevem pak musí královna podstoupit rituální pokoření. Těsně před tím, než vstoupí do sněmovny ve Westminsterském paláci, zabouchnou jí poslanci dveře před nosem. Jde o symbol nezávislosti parlamentu. Je na parlamentním ceremoniáři, zvaném Černá hůl, aby právě tímto nástrojem třikrát zabušil na zavřené dveře a vynutil si vstup do sálu.

Z projevu královny

Britská vláda zajistí zemi nejlepší možnou dohodu pro odchod z Evropské unie včetně nových obchodních, celních i imigračních pravidel. Vláda počítá rovněž s přehodnocením protiteroristické strategie či oživením ekonomiky.

„Prioritou mé vlády je zajistit nejlepší možnou dohodu pro odchod země z Evropské unie,“ řekla královna.

Panovnice zmínila více než dvě desítky návrhů zákonů, s nimiž počítá rodící se kabinet konzervativní premiérky Theresy Mayové. Třetina z nich přímo souvisela s odchodem z EU.

V tu chvíli už má královna za sebou oblékání do pompézní róby. Vedle koruny jí vévodí pětimetrová vlečka, kterou musí nést čtyři služebníci.

A v Buckinghamském paláci, královnině sídle, v témže okamžiku sedí „pod zámkem" jeden z poslanců. Nikoliv jako vážený host, ale jako rukojmí. I to je vzpomínka na doby, kdy vztahy krále a parlamentu balancovaly na pokraji války. Rukojmí měl být záruka, že se panovník vrátí z parlamentu živý a nepotká ho osud Karla I., kterého poslanci nechali v roce 1649 popravit. Tentokrát se pochybné cti být královniným rukojmím dostane konzervativnímu poslanci Chrisi Heatonovi Harrisovi.

Staré tradice, horká současnost a nejasná budoucnost

Vedle divadla, které Britům připomíná jejich slavnou i méně slavnou minulost, je tentokrát královna protagonistou důležitého politického poselství. Premiérka Theresa Mayová sestavuje novou vládu pod velkým tlakem. Její pokus posílit předčasnými volbami své postavení nevyšel. Naopak, nepřesvědčivé volební vítězství znamená, že většinu v parlamentu si může udržet jen díky spolupráci s poslanci kontroverzní strany severoirských unionistů. Královna navíc předstupuje před poslance v době, kdy ještě není hotová koaliční smlouva.

Británie se rovněž aktuálně vzpamatovává z další série teroristických útoků a hrozeb.

To vše navíc za situace, kdy v pondělí oficiálně začala jednání o brexitu. Právě kvůli nadcházejícím složitým jednáním o odchodu země z Evropské unie se další královnina řeč neuskuteční opět příští rok, ale až za dva roky.

Reklama

Doporučované