Hlavní obsah

Poslanec Schwarz dostane odškodné. Byl roky vyšetřován a pak osvobozen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Poslanec ANO Bronislav Schwarz se soudil se státem. Byl roky vyšetřován a pak osvobozen.Video: Radek Nohl

 

Místopředseda výboru pro bezpečnost Schwarz chtěl za neoprávněné obvinění částku šest milionů korun.

Článek

Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz dostane od Ministerstva spravedlnosti odškodné.

Byl několik let vyšetřován, a dokonce souzen kvůli účasti na policejním zásahu, na němž se podílel ještě v době, než zahájil politickou kariéru. Nakonec byl soudem zproštěn viny.

Schwarz v roce 2006 velel policistům, kteří zadrželi několik lidí podezřelých kvůli drogám. Při zásahu je podle svědků spoutali a mířili na ně pistolemi. Podle státního zástupce postupovali nelegálně.

Nynější místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost byl kvůli případu zbaven ještě krátce po zvolení v roce 2013 poslanecké imunity a vydán ke stíhání. Definitivní verdikt o jeho osvobození pak padl u soudu v únoru 2015.

Poslanec si poté na neoprávněné obvinění stěžoval a jako odškodné požadoval částku 6 milionů korun.

„Panu Bronislavu Schwarzovi bylo vyhověno částečně. Přiznána byla satisfakce za újmu způsobenou trestním stíháním,“ uvedl nyní Jakub Říman z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Video: Jak Ministerstvo spravedlnosti řeší případy odškodnění.

Video: Nohl Radek

Jakou konkrétní finanční satisfakci stát poslanci přiznal, však zatím není známo. Seznamu ji neřeklo ani ministerstvo, ani poslanec. Zdůvodňují to tím, že o odškodném sice bylo rozhodnuto, ale verdikt zatím nebyl stěžovateli doručen.

„Nic o tom nevím, nebudu k tomu nic říkat,“ uvedl Schwarz. K případu se odmítl vyjádřit i jeho obhájce Tomáš Kindl.

Seznam však zjistil, že Schwarzovi zatím nebyly přiznány peníze, které chtěl jako výdaje za svého obhájce. „Bylo to však pouze proto, že nebyl doložen doklad o vzniku škody. Pokud jej jmenovaný doloží, bude Ministerstvo spravedlnosti o věci dále jednat,“ doplnil Jakub Říman z tiskového oddělení.

Podle mluvčí Ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové úřad další informace nezveřejní.

Doporučované