Hlavní obsah

Poslanec Schwarz dostane odškodné. Byl roky vyšetřován a pak osvobozen

Poslanec ANO Bronislav Schwarz se soudil se státem. Byl roky vyšetřován a pak osvobozen.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Místopředseda výboru pro bezpečnost Schwarz chtěl za neoprávněné obvinění částku šest milionů korun.

Článek

Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz dostane od Ministerstva spravedlnosti odškodné.

Byl několik let vyšetřován, a dokonce souzen kvůli účasti na policejním zásahu, na němž se podílel ještě v době, než zahájil politickou kariéru. Nakonec byl soudem zproštěn viny.

Schwarz v roce 2006 velel policistům, kteří zadrželi několik lidí podezřelých kvůli drogám. Při zásahu je podle svědků spoutali a mířili na ně pistolemi. Podle státního zástupce postupovali nelegálně.

Nynější místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost byl kvůli případu zbaven ještě krátce po zvolení v roce 2013 poslanecké imunity a vydán ke stíhání. Definitivní verdikt o jeho osvobození pak padl u soudu v únoru 2015.

Poslanec si poté na neoprávněné obvinění stěžoval a jako odškodné požadoval částku 6 milionů korun.

„Panu Bronislavu Schwarzovi bylo vyhověno částečně. Přiznána byla satisfakce za újmu způsobenou trestním stíháním,“ uvedl nyní Jakub Říman z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Video: Jak Ministerstvo spravedlnosti řeší případy odškodnění.

Video: Nohl Radek

Jakou konkrétní finanční satisfakci stát poslanci přiznal, však zatím není známo. Seznamu ji neřeklo ani ministerstvo, ani poslanec. Zdůvodňují to tím, že o odškodném sice bylo rozhodnuto, ale verdikt zatím nebyl stěžovateli doručen.

„Nic o tom nevím, nebudu k tomu nic říkat,“ uvedl Schwarz. K případu se odmítl vyjádřit i jeho obhájce Tomáš Kindl.

Seznam však zjistil, že Schwarzovi zatím nebyly přiznány peníze, které chtěl jako výdaje za svého obhájce. „Bylo to však pouze proto, že nebyl doložen doklad o vzniku škody. Pokud jej jmenovaný doloží, bude Ministerstvo spravedlnosti o věci dále jednat,“ doplnil Jakub Říman z tiskového oddělení.

Podle mluvčí Ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové úřad další informace nezveřejní.

Reklama

Doporučované