Hlavní obsah

Poslankyně, kterou před 22 lety znásilnili srbští vojáci, žádá spravedlnost

Svět bez obalu: Kosovská poslankyně, kterou před 22 lety znásilnili srbští vojáci, teď požaduje spravedlnost.Video: RFE/RL

 

Reklama

Vasfije Krasniqi Goodmanová byla letos v únoru zvolena poslankyní kosovského parlamentu. Říká, že se teď bude snažit bojovat za spravedlnost pro všechny ženy, které během kosovské války v letech 1998 až 1999 zažily to, co ona.

Článek

„Víte, pro mě je spravedlnost prioritou číslo jedna. Spravedlnost pro všechny oběti kosovské války. Jen tak budou moci na svou minulost zapomenout a také zlomit stigma, které mají, protože se na ně jejich rodiny, společnost i instituce stále dívají skrz prsty. To jsou důvody, proč jsem se chtěla dostat do parlamentu,“ říká Krasniqi Goodmanová, která o svých otřesných zážitcích z kosovské války promluvila před poslanci v parlamentu už v minulém roce.

„Kosovské zákony nás označují za oběti, ale my jsme přežili. Nechceme od státu nic jiného než spravedlnost. Od členů našich rodin chceme ochranu. A od vás chceme podporu, protože byl vůči nám spáchán válečný zločin a vy jste tam nebyli, abyste nás chránili,“ řekla tehdy Krasniqi Goodmanová.

Dva srbští policisté sice byli z jejího znásilnění už v minulosti obviněni, ale později byli kosovským nejvyšším soudem osvobozeni.

Kosovské nevládní organizace uvádějí, že téměř 20 tisíc mužů a žen zažilo během války sexuální násilí ze strany srbských vojenských jednotek a ani po 22 letech za tyto zločiny nebyl nikdo odsouzen.

Nová kosovská poslankyně tvrdí, že by tento problém měl být řešen přímo se Srbskem. „Pokud vím, tak během jednání mezi Kosovem a Srbskem toto násilí nebylo nikdy zmíněno. Přitom je to něco, o čem je třeba diskutovat. A teď, ať už budu součástí tohoto dialogu, či nikoli, budu o zločinech, které srbští vojáci spáchali, veřejně hovořit. Protože jsem živým svědkem těchto zločinů a oni by měli čelit své minulosti a nepopírat to, co tehdy spáchali.“

Krasniqi Goodmanová emigrovala po válce z Kosova do Spojených států. Později se do své vlasti vrátila. Důvodem byla prý nejen snaha o vyrovnání se s minulostí, ale i možnost začít pracovat na lepší budoucnosti její rodné země.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované