Hlavní obsah

Kosovský prezident Thaçi čelí obžalobě ze stovky vražd a válečných zločinů

Foto: Profimedia.cz

Hashim Thaçi.

Reklama

Zvláštní tribunál v Haagu vyšetřující zločiny proti etnickým Srbům během kosovské války obžaloval z vražd, mučení, pronásledování a dalších zločinů proti lidskosti kosovského prezidenta Hashima Thaçiho a dalších devět lidí.

Článek

Kosovský prezident Hashim Thaçi je mezi deseti osobami, které prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu vyšetřujícím zločiny během a po kosovské válce za nezávislost mezi lety 1998-99 obvinil z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti, včetně téměř stovky vražd. Podle tiskových agentur to dnes oznámil prokurátorův úřad.

Rozhodnutí státního zástupce uvádí, že prezident Hashim Thaçi a další podezřelí „jsou trestně odpovědní za téměř 100 vražd“ politických odpůrců a albánských, srbských a romských obětí. Skupina také čelí obvinění z mučení, pronásledování a násilného zmizení. Obviněn haagským soudním orgánem, jehož cílem je stíhat válečné zločiny související s kosovskou válkou, je také bývalý mluvčí parlamentu a vůdce opoziční Demokratické strany Kosova Kadri Veseli.

„Předpokládá se, že Thaçi a Veseli vedli tajnou kampaň, aby zrušili zákon o soudu a bránili jeho práci, aby se ujistili, že nebudou čelit spravedlnosti,“ uvádí se v prohlášení. „Tím, že podnikli tyto kroky, postavili pan Thaçi a pan Veseli své osobní zájmy před oběti svých zločinů, právního státu a všech obyvatel Kosova.“

Ještě před obžalobou plánoval Thaçi odletět do hlavního města Spojených států na setkání se srbskými předáky v Bílém domě, jehož cílem bylo zajistit mírovou dohodu mezi Srbskem a Kosovem.

Dvaapadesátiletý Thaçi velel vojákům Kosovské osvobozenecké armády (KLA) během kosovské války na konci 90. let a stejně jako mnoho dalších současných kosovských politiků sehrál významnou roli v hnutí, které proti sobě postavilo etnické Albánce proti Srbům. Úředníci popsali obžalobu jako „výsledek zdlouhavého vyšetřování“ a dodali, že se jim tímto podařilo proměnit úsilí prokázat všechna obvinění. Válka si vyžádala více než 10 tisíc mrtvých. Skončila po 78 dnech, kdy zasáhly letecké síly NATO. Srbsko deklaraci o nezávislosti Kosova z roku 2008 neuznává.

Reklama

Související témata:

Doporučované