Hlavní obsah

Poslední instance. Babišův střet zájmů ještě posoudí ministerstvo Benešové

Foto: hnutí ANO

Případ premiéra Andreje Babiše bude ještě řešit Ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Středočeský kraj zrušil Andreji Babišovi pokutu 200 tisíc korun. Transparency International to však chce ještě zvrátit u Ministerstva spravedlnosti.

Článek

Zástupci Transparency International budou chtít ještě zvrátit kauzu možného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše.

Právě tato organizace celý případ odstartovala, když podala podnět k Městskému úřadu v Černošicích a když jeho verdikt – pokutu 200 tisíc pro Babiše – pravomocně zvrátil středočeský krajský úřad, hodlá se Tranparency International obrátit na Ministerstvo spravedlnosti.

Analytik TI Milan Eibl Seznamu řekl, že podají tomuto resortu podnět, aby rozhodnutí krajského úřadu přezkoumal.

Pokud by Ministerstvo spravedlnosti, které vede ministryně Marie Benešová (za hnutí ANO), nějaké pochybnosti v práci Středočeského kraje zjistilo, mohlo by mu ještě kauzu vrátit.

„Pokud bychom obdrželi podnět v této věci, máme možnost nejprve předběžně posoudit danou věc z hlediska toho, zda bylo rozhodnutí vydáno v rozporu s právními předpisy,“ uvedl pro Seznam mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

„A pokud o tom budeme mít pochybnosti, můžeme zahájit samotné přezkumné řízení. Pokud zjistíme, že právní předpisy porušeny nebyly, řízení zastavíme. A pokud zjistíme, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu s právními předpisy, zrušíme je a vrátíme k novému řízení,“ dodal s tím, že přezkum se „zásadně nezahajuje jen tak, pokud neexistují hmatatelné a přesvědčivé důvody“.

Kraj prý ignoruje ministerstvo

Milan Eibl řekl, že podnět k přezkumu podají zástupci Transparency International poté, co si pravomocný verdikt středních Čech zanalyzovali.

„V prvním rozhodnutí Středočeský kraj dal pokyny k tomu, co mají úřednicí v Černošicích ještě prokázat. To ale teď neberou v potaz a tvrdí, že se Městský úřad v Černošicích nevypořádal vůbec s ničím,“ uvedl.

„Úřad v Černošicích neudělal jen ctrl+c a ctrl+v, nezkopíroval své původní rozhodnutí. Do detailu rozebíral statut toho (svěřenského) fondu. Začal ukazovat, kdy dochází ke střetu zájmu. Naopak Středočeský kraj vzal obecné fráze a řekl, že Andrej Babiš není ve střetu zájmu,“ doplnil analytik.

Podle Eibla ignoruje také Středočeský kraj stanovisko Ministerstva spravedlnosti. To uvedlo, že skrze svěřenský fond obecně ovládat firmu lze.

V případu jde o to, že Andrej Babiš sice podle zákona o střetu zájmů vložil svoji společnost Agrofert do svěřenského fondu v roce 2017, úředníci z Černošic však při zkoumání podnětu TI dospěli k závěru, že navzdory tomu je premiér nadále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a Mafra. Ty provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo vydávají několik novinových titulů.

Úředníci z Černošic rozhodli udělit Babišovi pokutu a postavili verdikt na konstrukci, že premiér může ovlivňovat lidi ve svěřenském fondu, a tím tak může mít zároveň vliv na chod společnosti Agrofert.

Podle kraje chyběly důkazy

Podle Středočeského kraje však chyběly důkazy o tom, že by Babiš jakkoliv oba své svěřenské fondy ovlivňoval. V dokumentu ze středních Čech je nové rovněž i vyjádření správců obou Babišových svěřenských fondů: šéfa Agrofertu Zbyňka Průši a Alexeje Bílka.

Oba shodně uvedli, že na ně Babiš za celou dobu, co fondy existují, neuplatňoval žádný vliv a v minulosti ani v současnosti se neúčastnil správy těchto fondů.

„Černošice nemohou mít operativní prostředky, odposlechy, aby zjišťovaly, jestli Andrej Babiš posílá SMS zprávy Monice Babišové nebo svěřenskému správci,“ dodal ještě k rozhodnutí kraje Milan Eibl.

Městský v Černošicích jen uvedl, že mu celý spis v této kauze zpět Středočeský kraj nevrátil a o zastavení případu má tak informace pouze z médií. A proto se ke zmíněnému rozhodnutí nemůže vyjadřovat.

Reklama

Doporučované