Hlavní obsah

Poslední řeč v roli první dámy. Michelle Obamová dojímala k slzám

Michelle Obamová vystoupila ve svém posledním projevu v roli první dámy. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

„Být vaší první dámou byla největší pocta mého života," řekla během projevu, který věnovala mladým a jejich snům.

Článek

Michelle Obamová v pátek vystoupila před kamery se svým posledním veřejným proslovem v roli první dámy Spojených států.

Jednadvacetiminutové poselství patřilo mladé generaci a elegantně uzavřelo osm let, během kterých se z Michelle Obamové stala jedna z nejoblíbenějších žen Ameriky.

„Tato země patří vám, mladým," uvedla. „Pamatujte, že v této skvělé zemi začíná spousta úspěšných od nuly, nemá mnoho peněz - stejně jako jsme začínali s mým manželem. Pokud ale vyvinete dostatek úsilí, je možné vše, co jen budete chtít,” pokračovala.

Obamová apelovala na píli a odhodlání mladých Američanů. Právě ty jsou podle ní v kombinaci s kvalitním vzděláním klíčem k úspěchu.

„Toto je mé poslední poselství v roli první dámy. Veřte, že vám budu fandit a budu vás podporovat do konce svého života,” dořekla se slzami v očích.

Během osmi let v roli první dámy se zabývala především podporou vzdělávání a projekty na zlepšení tělesné kondice. Snažila se rozhýbat Ameriku a ve svých rozhovorech často mluvila o tom, jak žít zdravěji. Když slavila padesátku, vyprávěla třeba, jak se rozhodla upravit si vlastní cvičební rozvrh. „Pochopila jsem, že je zásadní zaměřit se na pružnost a rovnováhu. Aby se mi jednou nestalo, že upadnu a zlomím si kyčel," řekla pro magazín People.

Manželé Obamovi oficiálně předávají Bílý dům svým nástupcům - Donaldu a Melanii Trumpovým - 20. ledna. Už nyní však k proslulé budově ve Washingtonu najíždějí stěhovací vozy, současný první pár se stěhuje pouhé tři kilometry daleko do luxusní vily z roku 1928. Dům si pronajali od manželů Giovanny Grayové a Joe Lockharta, tiskového mluvčího Billa Clintona.

Reklama

Doporučované