Hlavní obsah

Poslední šance na vládu nevyšla. Izrael čekají další volby

Foto: Profimedia.cz

Šéf nejsilnější strany Izraele Modrá a bílá Benny Ganc.

Reklama

Ani napotřetí to nevyšlo. Členové izraelského parlamentu dostali po neúspěšných pokusech lídrů dvou nejsilnějších stran šanci sestavit koalici – nikdo ji však neproměnil. Zemi proto čekají už třetí volby za dvanáct měsíců. Dojde na ně 2. března.

Článek

Země čekala na zázrak, ale ten nepřišel. V úterý Kneset dostal návrh na rozpuštění parlamentu, o kterém se mělo ve středu jednat na čtyřech čteních. Před půlnocí už byl jasný výsledek – Kneset byl automaticky rozpuštěn a zákon předložilo pět poslanců z nejsilnějších stran, z Likudu premiéra Benjamina Netanjahua a modrobílé strany Bennyho Gance. Ta v zářijových volbách zvítězila o jedno křeslo.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský parlament byl ve středu rozpuštěn.

S hlasováním počkal parlament až na úplný konec dne kvůli možnosti, že by nakonec některý z jeho členů dostal od izraelského prezidenta Reuvena Rivlina mandát k sestavení koalice, což se ale nestalo. A dopředu se s tím ani nepočítalo. „Těžko věřit tomu, že je tu ještě šance k odvrácení třetích voleb,” řekl předsedající Knesetu Juli Edelstein podle izraelského deníku The Jerusalem Post velvyslancům na výročním setkání vedoucích zahraničních misí.

Seznam o šancích na sestavení vlády poslancem mluvil s izraelskou novinářkou Lahav Harkovovou na konci listopadu. „Šance má ten člověk opravdu nízké. Lídrům dvou největších stran se koalici zformovat nepodařilo a politické okolnosti se od té doby nijak nezměnily. Těžko proto očekávat, že teď někdo další uspěje. I když i taková možnost tu je,” připustila novinářka. „Vyžadovalo by to ale hodně politické odvahy. Aby ti členové stran vystoupili a řekli, že zkusí někoho jiného, ne svého lídra,” podotkla.

Přestřelky mezi šéfy stran

Politické strany teď mají 82 dní na své kampaně. Ty už ostatně neoficiálně odstartovaly hned poté, co pětičlenná skupina předala návrh parlamentu. Ganc z Modré a bílé v nově zveřejněném videu zopakoval výzvu, aby Netanjahu nežádal o parlamentní imunitu kvůli třem obviněním, kterým čelí. Netanjahu opáčil s tím, že by měl Ganc přestat s těmito politickými otočkami.

Šéf strany J’Israeli bejtenu Avigdor Lieberman si přihřál polívčičku na svém facebookovém účtu. Napsal, že pokud se ve středu vyhlásí další volby, je to důsledek ega lídrů dvou nejsilnějších stran. A že jeho strana odolala lákadlům, kvůli kterým by se připojila ke špatné vládě.

Izraelská televize Channel 13 vydala bleskový předvolební průzkum. Podle něj by Ganc a jeho Modrá a bílá získali 37 křesel, Likud 33 a Liebermanova strana 8 mandátů a spojená kandidátka čtyř stran izraelských Arabů by měla 13 poslanců.

Pokud nebudou oběti, nebude ani koalice

Channel 13 ukázal ve středu i rozložení toho, jakou měrou viní voliči z neúspěšných vyjednávání různé politiky. Nejhůře si stojí Netanjahu, kterému to dává za vinu 41 procent z 803 dotázaných. 26 procent obviňuje Liebermana, 5 procent dotázaných Gance a stejný počet nikoho. Necelá čtvrtina lidí si myslí, že za to mohou všichni stejně.

Podle průzkumu by ani po těchto volbách nebyli lídři nejsilnějších stran schopni utvořit koalici. Přinejmenším pokud neudělají zásadní ústupky. A to se dosud nestalo.

Reklama

Doporučované