Hlavní obsah

Poslední varování pro Řepku. Soud napsal, proč ho poslal raději pracovat než do vězení

Tomáš Řepka byl počtvrté pravomocně odsouzen.Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal rozsudek, který zdůvodňuje, proč byl bývalý fotbalista odsouzen na 300 hodin obecně prospěšných prací.

Článek

Bývalý fotbalista Tomáš Řepka byl před měsícem odsouzen k maximálnímu trestu, jaký zákon umožňuje pro uložení veřejně prospěšných prací.

Krajský soud v Brně mu v odvolacím řízení změnil původní trest vězení, který uložil soudce v první instanci, a v písemném rozsudku nyní vysvětluje, proč někdejší fotbalovou hvězdu poslal raději do práce než za mříže.

Seznam má dokument, který sepsala soudkyně Halina Černá, k dispozici. Plyne z něj také, že svůj verdikt posílá soudce Řepkovi jako poslední výstrahu. Po dalším přešlapu už by mohl definitivně skončit ve vězení.

Soud v Brně rozhodoval případ, v němž byl Tomáš Řepka obžalován spolu s nynější partnerkou Kateřinou Kristelovou z toho, že podali několik fiktivních inzerátů s erotickým obsahem a kontaktem na bývalou fotbalistovu manželku Vlaďku Erbovou.

Tomáš Řepka pokřtil svou další knihu. Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

Ze zmíněného rozsudku také plyne, že Řepku nyní před vězením uchránilo i to, že si nakonec přece jen odpracoval 180 hodin, které mu jiný soud uložil za to, že neplatil alimenty na svého syna. Letos od července do října pracoval pro fotbalový klub SK Hostivař.

Z toho důvodu, jak vysvětluje soudkyně Černá, nemohl být Řepka odsouzen k takzvanému souhrnnému trestu.

„Dřívější odsouzení je takové povahy, že se na pachatele hledí, jako by nebyl odsouzen. Je tak nutné obžalovanému Řepkovi nyní uložit samostatný trest,“ uvedla soudkyně.

Řepka si tak místo půl roku ve vězení, jak zněl původní verdikt, musí odpracovat zmíněných dalších 300 hodin. Kristelová, která odmítla soudu říct o svých majetkových poměrech, pak místo pokuty 50 tisíc dostala tříměsíční podmínku.

„Jednání obou obžalovaných skutečně nelze bagatelizovat jako špatný vtip, a to právě s ohledem na vzniklý následek,“ uvedla soudkyně s tím, že ohrozili soukromí Erbové i její rodinné vztahy.

Zároveň soudkyně dává najevo, že neuvěřila Řepkově výpovědi. Řepka tvrdil, že peníze, které podle policie šly na inzeráty, posílal jako zálohu na pobyt na horách.

Ve vyjádření pro soud Řepka přiznal, že zveřejnil jen jeden z inzerátů. Jeho současná partnerka o tom ale pod něj nevěděla. Kristelová vinu odmítla.

Čtyři tresty pro Řepku

Bývalý fotbalista Sparty, Fiorentiny či West Hamu United byl už počtvrté pravomocně odsouzen.

Nejprve byl v roce 2015 Řepka za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky odsouzen k patnáctiměsíční podmínce.

Jenže během ní se o rok později znovu dostal do konfliktu se zákonem. Porušil totiž zákaz od soudu. Nově byl pak odsouzen k dvouleté podmínce a musel navíc zaplatit devět tisíc korun.

A letos odešel od soudu s dalším trestem. Tentokrát, jak už bylo zmíněno, za to, že neplatil alimenty na svého syna, na kterého dlužil podle rozsudku přes 219 tisíc korun. Soud mu kvůli tomu nařídil odpracovat 180 hodin obecně prospěšných prací a během nich dluh uhradit.

Co napsal do rozsudku v kauze Tomáše Řepky brněnský soud?Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Teď si má odpracovat dalších 300 hodin. „Nevykoná-li ovšem tento trest obecně prospěšných prací nebo nepovede-li ve stanovené době řádný život, pak přichází v úvahu mimo jiné přeměna tohoto druhu trestu na nepodmíněný trest odnětí svobody,“ uzavřela soudkyně Černá.

Jenže Řepka stojí nyní před soudem také kvůli tomu, že prodal auto, které mu nepatřilo. Rozsudek by v tomto případě mohl padnout příští rok v únoru.

Reklama

Doporučované