Hlavní obsah

Post Bellum oslaví výročí sbírky Paměť národa akcí na Strahově i festivalem

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Hudbou i výstavou oslaví nezisková organizace Post Bellum na pražském Strahově 20. výročí vzniku archivu vzpomínek pamětníků Paměť národa.

Článek

Oslava bude 14. října od 18:00 na jižní tribuně strahovského stadionu. Post Bellum, která pamětnický archiv spravuje, to uvedla v tiskové zprávě. Strahovská akce také odstartuje první ročník Festivalu Paměti národa, který přinese řadu akcí v Praze i v dalších městech Česka. Festival potrvá do 21. října.

„Sejdeme se na místě s úžasným rozhledem, s bohatou historií, kde jednou - doufáme - bude stát naše pražské muzeum Institut Paměti národa. Nyní tam otevíráme dočasnou výstavu Paměť národa: Cena svobody. Na oslavě vystoupí muzikanti, bude k dispozici občerstvení. Akce je otevřená pro každého, pro širokou veřejnost, a budeme rádi za každého, kdo s námi chce narozeniny oslavit,“ řekl provozní ředitel Post Bellum Jan Polouček.

Zástupci Post Bellum připomněli, že před 20 lety začala skupina novinářů a historiků natáčet vzpomínky veteránů z druhé světové války. Po pěti letech se zaměřili na další skupiny pamětníků 20. století. Během dvou dekád stovky dokumentaristů shromáždili více než 10.000 svědectví pamětníků totalitních režimů.

Podle Post Bellum je nyní archiv Paměti národa třetí největší sbírkou tzv. orální historie na světě. „Před nimi se nachází úctyhodné projekty SHOA režiséra Stevena Spielberga a sbírka washingtonského United States Holocaust Memorial Museum,“ uvedla organizace.

Dokumentaristé pro Paměť národa zachycují příběhy oponentů a obětí totality, ale i agentů StB či funkcionářů komunistické strany. Sbírka čítá i svědectví lidí, kteří v současnosti oponují totalitním a autoritářským režimům v cizině. Sbírka je od roku 2008 dostupná on-line.

Festivalový program bude v Praze pokračovat komiksovou výstavou Příběhů 20. století v Ďáblicích, začne 15. října. V Divadle Paměti národa se 17. října koná inscenace o lidech, kteří během invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 bránili rozhlas. V úterý 19. října je v plánu ve vinohradském Farním sboru Českobratrské církve evangelické Večer s příběhy 20. století. Poslední festivalovou akcí v hlavním městě bude 21. října premiéra dokumentárního cyklu Příběhy 20. století v Kině Pilotů.

Z mimopražského programu zástupci Post Bellum upozornili například na brněnský koncert Moniky Načevy a Jáchyma Topola, který se koná 19. října. Tentýž den má být v Zábřehu projekce dokumentu Samoty, který pojednává například poválečném masakru karpatských Němců u Přerova. O den později bude v Českých Budějovicích koncert Jihočeské filharmonie a historická přednáška novináře a dokumentaristy Paměti národa Adama Drdy. Ve stejný den má být v Pardubicích kinobříběh se vzpomínkami lidí, kteří zažili události heydrichiády. Další festivalové akce se konají v Plzni, Opavě, Ústí nad Labem, Liberci, Lošticích, Říčanech a Rychvaldu.

Reklama

Doporučované