Hlavní obsah

Post hejtmanky neobhájila. Teď chce Jermanová zpátky do Sněmovny

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

Jaroslava Pokorná Jermanová neuspěla v loňských krajských volbách a přišla o funkci hejtmanky.

Reklama

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se hodlá pokusit o návrat do poslaneckých lavic. Chce se zařadit za svého stranického šéfa Andreje Babiše, který má kandidátku v jejím domovském kraji vést.

Článek

V loňských krajských volbách se Jaroslava Pokorná Jermanová stala jedním ze symbolů prohry. Středočeské ANO, jehož kandidátní listinu vedla, skončilo až třetí a Jermanová přišla o funkci hejtmanky.

Nyní se chce politička vrátit do Sněmovny, kde už dříve zasedala. „O kandidátkách budou rozhodovat krajské sněmy. Uvidíme, jak dopadnou. Svoji kandidaturu zvažuji,“ napsala Seznam Zprávám Pokorná Jermanová.

V jejím domovském Středočeském kraji má vést kandidátku předseda strany a premiér Andrej Babiš. Podle zdrojů Seznam Zpráv chce Jermanová obsadit druhé místo právě za Babišem. Vyjednávat o možnosti návratu do Sněmovny začala krátce po prohraných krajských volbách.

A i přes historické přešlapy šanci dostat se na kandidátku má. Krajská buňka ji dlouhodobě podporuje, a jak zjistily Seznam Zprávy, proti její kandidatuře nejsou ani členové celorepublikového výboru, který kandidátky schvaluje.

„Pokud středočeská organizace hnutí ANO navrhne paní Jermanovou na kandidátku do Sněmovny, budu její rozhodnutí respektovat,“ uvedla například poslankyně Monika Oborná, podobně hovoří i další členka výboru Jana Pastuchová.

„Jarka, loajální aňačka"

Jermanové věří i člen předsednictva Jan Volný. „Vnímám Jarku jako férovou a loajální aňačku,“ napsal Volný. Výhrady měl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, podle kterého se Jermanové ve funkci hejtmanky „příliš nedařilo“.

Konečné slovo ale bude mít předseda strany Andrej Babiš. Ten má od roku 2017 v hnutí právo veta – na kandidátkách může lidi škrtat, přesouvat i doplňovat podle svého uvážení.

Seznam Zprávy oslovily i předsedu hnutí s dotazem, zda by s Jermanovou jako s dvojkou kandidátky souhlasil, na dotaz ale neodpověděl.

Vztahy předsedy s Jermanovou jsou poznamenané jejími minulými skandály. Po krajských volbách v roce 2016, které Pokorná Jermanová vyhrála, Babiš překvapivě prohlásil, že by se mu na postu hejtmana stejně víc líbil Vít Rakušan z konkurenčního hnutí STAN.

O dva roky později, to už Pokorná Jermanová druhým rokem vedla Středočeský kraj, Babiše rozzlobila kauza s autem pro manžela: Seznam Zprávy tehdy zadokumentovaly, jak hejtmančin manžel běžně jezdí krajským superbem za milion. Hejtmanka v tom neviděla problém a říkala, že je to normální „benefit“ odpovídající její vysoké funkci.

Jenže Babiš jí okamžitě telefonoval, ať manželovi auto sebere. A podobně kriticky se pak vyjadřoval také o dalších kauzách na Středočeském kraji. Například když loni na jaře, v době nejtěžší koronakrize, podala hejtmanka trestní oznámení na záchranářku, která kritizovala nedostatek roušek pro zdravotníky.

Na druhou stranu, Andrej Babiš byl s Jermanovou nespokojený vícekrát a pokaždé tlak ustála. Naposledy právě před krajskými volbami, kdy ve vnitrostranické analýze Jermanová vyšla jako největší slabina ANO a sílily hlasy po jejím odvolání z postu lídryně. Vedení strany ji ale podrželo.

Jermanová byla do Sněmovny zvolena poprvé v roce 2013, zastávala i funkci 1. místopředsedkyně. Uspěla i ve volbách v roce 2017, mandátu se ale krátce po volbách vzdala. Jako jedna z mála v hnutí ANO tehdy vyslyšela požadavek předsedy Babiše, aby jeho lidé nekumulovali hejtmanskou funkci s poslaneckou.

Reklama

Doporučované