Hlavní obsah

Postižený žil v polorozpadlém domě bez vody. Lidé pro něj uspořádali sbírku

Svět bez obalu: Postižený muž žil v polorozpadlém domě bez vody. Lidé mu poslali peníze na nové bydlení.Video: RFE/RL

 

Reklama

Po zveřejnění reportáže televize Current Time o osudu ruského invalidy Artjoma Archipovova, který 10 let žil v hrozných podmínkách ve svém bytě ve městě Archangelsk, se lidé rozhodli uspořádat mu sbírku na koupi nového bytu.

Článek

Artjomovo postižení způsobila automobilová nehoda, ke které došlo, když byl ještě dítě. „Jednoho dne jsem přišel domů ze školy, odložil tašku a vyběhl ven si koupit žvýkačku. Když jsem ale přecházel silnici, srazilo mě auto. Pak následovaly roky rehabilitace a postupného zotavování,“ vzpomíná Artjom na tehdejší nehodu.

Poté, co mu zemřela matka, zůstal Artjom už ve svém bytě úplně sám. „Nedokážu si ani zapálit oheň. A kromě toho je to i nebezpečné. Moc bych si přál, abych mohl lépe používat své ruce. Bojím se pracovat i se sekerou, protože bych se mohl zranit,“ dodává postižený muž.

Činžovní domy, ve kterých bydlí i Artjom, byly postaveny před více než 100 lety. Mnoho ze zdejších budov je už nyní zcela vybydlených.

„Nejhorší ze všeho je koupelna. Je hrozná. Musím si přinést vodu z bytu mého přítele. Nemám tu totiž přívod vody. Jak tady mám žít?“ ukazuje invalida reportérovi televize Current Time svůj byt.

Poté, co byla zveřejněna reportáž o jeho životě, zahájila tamní policie vyšetřování proti společnosti, která daný dům provozuje. Aktivistům se nakonec pro postiženého muže podařilo vybrat téměř 27 000 dolarů, což Artjomovi umožní si koupit nový byt.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované