Hlavní obsah

Postoj Evropské komise ke Katalánsku se po volbách nemění, i když separatisté drtivě vyhráli. Rajoy připustil dialog

Reportáž Filipa Horkého.

 

Reklama

Výsledky čtvrtečních předčasných voleb jsou podle katalánského expremiéra Puigdemonta porážkou Španělska a tvrdou ránou pro španělského premiéra Mariana Rajoye.

Článek

Krizový reportér Filip Horký komentuje situaci z Barcelony. Zjišťoval, jaký důsledek bude mít výsledek voleb v Katalánsku. Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb. Poté má jeho vedení do deseti pracovních dnů navrhnout kandidáta na katalánského premiéra, jehož schvaluje celý parlament.

Evropská komise uvedla, že její postoj vůči Katalánsku zůstává neměnný, a to i navzdory čtvrtečním předčasným volbám, ve kterých vyhráli separatisté. Podle komise je dění v Katalánsku vnitřním problémem Španělska. Informaci přinesl zpravodajský web BBC.

„Náš postoj k otázce Katalánska je známý a byl několikrát zopakován. Nebude se měnit,” řekl mluvčí komise Alexander Winterstein agentuře AFP. „K tamním volbám nemáme co více říct,” dodal. Představitelé Unie jsou pro jednotu Španělska. Nezávislé Katalánsko prý nikdo v EU neuzná.

Centrální vláda je otevřená dialogu

Katalánský expremiér Carles Puigdemont řekl, že výsledek voleb znamená porážku Španělska. „Mariano Rajoy utržil tvrdou ránu,” řekl Puigdemont.

Španělský premiér Mariano Rajoy je přesvědčen, že Katalánsko po volbách vstoupí do období dialogu, spolupráce a plurality. Uvedl to v pátek na tiskové konferenci v Madridu. S katalánskými politiky je připraven jednat, pokud nebudou porušovat ústavu. Zároveň odmítl návrh sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který v pátek v Bruselu řekl, že je připraven k dialogu s Rajoyem kdekoli kromě území Španělska, kde mu hrozí zatčení.

„Pokud bych se s někým měl sejít, tak je to s Inés Arrimadasovou, která vyhrála volby," řekl španělský premiér s odkazem na předsedkyni promadridské strany Ciudadanos, která získala ve čtvrtečních volbách nejvíce křesel v katalánském parlamentu.

Puigdemont v pátek rovněž prohlásil, že dostane-li od Madridu záruky, do Španělska se vrátí. Jednat chce o důsledcích uplatnění ústavního článku 155, na jehož základě Madrid převzal správu Katalánska.

Separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 99 procent hlasů. Ve 135členném regionálním sboru tak separatisté obdrží 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Informovaly o tom dnes španělské listy El País a La Vanguardia. Španělská vláda volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí.

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel. O tři méně mandátů získala separatistická koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko (JxCat). Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Strany, které jsou pro jednotu se Španělskem (tedy Ciudadanos, katalánští lidovci a katalánští socialisté), získaly ve čtvrtek od voličů dohromady jen 57 mandátů. Lidovci obsadí pouze tři křesla, o jedno méně než radikální levicoví separatisté z CUP. Katalánští socialisté (PSC) získají 17 křesel.

Osm křesel získá také koalice CatComú-Podem. Ta je proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti, kritická je ale i vůči socialistům, lidovcům a straně Ciudadanos.

Volební účast byla rekordní. Podle dosavadních informací po sečtení 99,89 procenta hlasů přišlo k urnám 81,94 procenta z 5,5 milionu voličů. To je o sedm procentních bodů více než při volbách v září 2015.

Reklama

Doporučované