Hlavní obsah

Postoupí čeští skateboardisté na OH? Šance je vždy, ale kvalifikace bude hodně náročná, shodují se české hvězdy

Martin Pek a Maxim Habanec budou příští rok závodit o účast na olympiádě v Tokiu 2020.Video: David janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na olympijských hrách v Tokiu 2020 se poprvé v historii představí skateboarding. Nejlepší čeští skateboardisté současnosti už přibližně vědí, jak bude probíhat kvalifikace.

Článek

„Olympiády se zúčastní 40 kluků a 40 holek ve dvou disciplínách. Ve streetu i bazénu se představí vždy 20 nejlepších kluků i holek,“ vysvětluje předseda České asociace skateboardingu Jan Lankaš.

Mezi největší české naděje na postup do Tokia patří Martin Pek a Maxim Habanec. Oba dva skateboardisté jezdí disciplínu street.

„Když jsem začal jezdit, tak jsem si určitě nemyslel, že by mohl být skate někdy na olympiádě, ale teď je mým největším cílem, abych se do Tokia dostal,“ říká Pek. „V naší disciplíně bude dvacet kluků, takže pokud nás bude sedm z Evropy, tak to bude ještě dobré. Snad nakonec nebude postupovat z Evropy ještě méně jezdců,“ dodává Habanec.

Kvalifikace na samotné hry bude probíhat během příštího roku. „Nejspíš to bude probíhat tak, že kluci budou objíždět evropské kvalifikační závody a budou sbírat body, aby se mohli zúčastnit závěrečné kvalifikace. Zatím není jasné, zda budou mít i jednotlivé země kvóty na počet účastníků,“ upřesňuje Lankaš.

Skateboardisté jsou zvyklí jezdit bez chráničů, ale momentálně to vypadá, že Pek s Habancem budou muset ochranné pomůcky obléknout. „Za posledních patnáct let jsem nejel závod, na kterém by byly chrániče povinné,“ říká Habanec. „Zatím to není potvrzené, ale na všechno se dá zvyknout. Na druhou stranu si myslím, že by to nebylo esteticky hezké,“ dodává Pek.

„Jen bych chtěl říct, že nejezdíme bez chráničů, abychom si připadali jako frajeři. Spíš je to o tom, že nás ty chrániče trochu omezují v pohybu. Občas si odřu koleno nebo si něco narazím, ale chrániče nepotřebuji,“ dodává na závěr Habanec.

Reklama

Doporučované