Hlavní obsah

Postup Tálibánu zrychluje. Podařilo se mu dobýt druhou provinční metropoli

Foto: Profimedia.cz

Přislušníci afghánských ozbrojených sil v ulicích Heratu.

Reklama

Islamistické hnutí Tálibán převzalo kontrolu nad druhým provinčním hlavním městem v Afhgánistánu. Postup islamistiických jednotek po začátku stahování amerických jednotek a vojáků NATO nadále zrychluje.

Článek

Do rukou islamistického hnutí Tálibán padlo město Šibirchan, metropole provincie Džauzdžán na severu země. Informují o tom agentury AFP a DPA. Jde o druhé provinční správní středisko, které radikálové ovládli. V pátek se prakticky bez boje zmocnili metropole provincie Nimrúz, města Zarandž.

Podle viceguvernéra provincie Džauzdžán jednotky afghánské armády a místní úředníci prchli na šibirchanské letiště. Agentura DPA uvádí, že Tálibán obsadil sídlo policejního velitelství, věznici a sídlo guvernéra.

Šibirchan leží na důležité silnici spojující západ a východ země. Město se 130 000 obyvateli je považováno za bránu do severních a severovýchodních oblastí Afghánistánu. Silné mocenské pozice si zde udržuje bývalý viceprezident Rašíd Dóstum. Milice vedené tímto kontroverzním etnickým Uzbekem bojovaly za občanské války v 90. letech proti Tálibánu v rámci takzvané Severní aliance. I současných bojů se účastnily Dóstumovy milice, velel jim jeho syn.

Tálibán začal postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od doby, co se vojáci Spojených států a NATO začali koncem dubna ze země stahovat. Podle amerického ministerstva obrany opustilo Afghánistán už 95 procent amerických vojáků. Islamistické hnutí, které v letech 1996 až 2001 reálně vládlo nad třemi čtvrtinami země, má nyní pod kontrolou více než polovinu ze 421 okresů a okresních středisek.

Mnoho jich sice leží v odlehlých oblastech, ale některé z nich mají vysoce strategický význam a poskytují Tálibánu kontrolu nad lukrativními hraničními přechody s Íránem, Tádžikistánem a Pákistánem.

Islamistická skupina uzavřela hranici s Pákistánem a záběry z hraničních přechodů získané zahraničními agenturami ukazují desítky Afghánců uvízlých na pákistánské straně, kteří se nemohou vrátit ke svým rodinám.

„Přijeli jsme před třemi dny do Pákistánu, abychom se zúčastnili pohřbu. Nyní je hranice uzavřena. Sedíme tady. Nemáme jídlo ani peníze,“ cituje agentura Reuters muže pokoušejícího se dostat zpět domů do Kandaháru.

Vlády Spojených států a Velké Británie vyzvaly své občany, aby kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci zemi okamžitě opustili, informuje BBC.

Podle svědectví americké stanice CNN místní obyvatelé zažívají boje, které nepamatují. Červencová zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) upozorňuje na strádání místních obyvatel, kteří čelí nejen násilí ze strany ozbrojenců, ale také pokračující pandemii covidu-19.

„V prvních šesti měsících roku pomohl Mezinárodní výbor Červeného kříže více než 49 500 pacientům s válečnými zraněními v zajištění další léčby a péče. To je v průměru 270 lidí denně, kteří potřebují léčbu často extrémně vážných a bolestivých zranění,“ uvádí zpráva.

Rekordní jsou i počty lidí, kteří kvůli aktuální situaci opouštějí své domovy. Podle odhadů Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky opustilo své domovy od ledna nejméně 294 tisíc lidí. Celkový počet vysídlených Afghánců pak podle OSN dosáhl více než 3,5 milionu.

Reklama

Doporučované