Hlavní obsah

Tip na výlet: Posvátný okrsek Ostrov

Ostrov nad Ohří, letohrádek v zámecké zahradě.

Reklama

Na Karlovarsku najdete celou řadu krásných míst a zdaleka nejde pouze o lázeňské kolonády. Za návštěvu stojí například Posvátný okrsek v Ostrově. Letní tip Daniely Brodcové, redaktorky domácí redakce Seznam Zpráv.

Článek

Město se nachází přibližně deset kilometrů od Karlových Varů a samotný okrsek tvoří klášterní areál v jeho historickém jádru nedaleko zámeckého parku.

Stavby v areálu byly budovány od půlky 17. století, nejstarší je osmiboká pohřební kaple svaté Anny, která sloužila jako rodinná hrobka vévodů sasko-lauenburských a markrabat bádenských.

Na stavbu navazuje klášterní kostel Zvěstování Panny Marie. Ten je dnes často využíván jako místo konání koncertů nebo výstav. Dřív v něm však sídlila piaristická kolej. Příznivce architektury bezesporu nadchne i blízká a bohatě zdobená kaple Panny Marie Einsiedelnské.

Areál prošel těžkou zkouškou v půlce 50. let, kdy v něm sídlila kasárna. Před několika lety však prošel rekonstrukcí, která mu doslova vdechla nový život. Dnes je přilehlý park i celý areál ideálním místem pro odpočinek - místní ho využívají k procházkám, piknikům nebo sportu.

Zámek Ostrov nad Ohří

Původně zde stávala slovanská osada s opevněním, založená Hrabišicem Slavkem, od konce 15. století v majetku Šliků, od 17. století se zde postupně vystřídala saská knížata, bádenský vládnoucí rod, rakouský dům a jeho toskánská linie. Jedná se o komplex několika budov zvaných Šlikovský zámek, Lauenburský zámek, Palác princů (též Bílý dvůr) a letohrádek. Na zámek navazuje rozsáhlý zámecký park. V současné době sídlí na zámku městský úřad. Zámecký park a Palác princů je přístupný veřejnosti.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště zámek

Nejbližší autobus: Ostrov, Zámek

Relax si navíc návštěvníci mohou ještě více zpříjemnit zákusky z nedaleké vyhlášené cukrárny Koruna Pralines na Staroměstském náměstí.

Všechny stavby, s výjimkou klášterního konventu, jsou dnes otevřeny veřejnosti a slouží jako mimořádná muzeální expozice. 10. května 2019 zde byla slavnostně otevřena nová expozice „Církevní umění západního Krušnohoří“ a výstava „Zničené kostely na Karlovarsku“

Reklama

Doporučované