Hlavní obsah

Potvrzeno. Bývalému šéfovi policie pokládali podřízení doma podlahy

Foto: Seznam Zprávy

Miroslav Dvořák.

Reklama

Ústavní soud odmítl stížnost Miroslava Dvořáka, bývalého ředitele liberecké policie. Porušil služební povinnosti, když využíval civilní zaměstnance policie v jejich pracovní době.

Článek

Podle verdiktu odváželi služebními auty stavební materiál a pracovali na Dvořákově nemovitosti. Jak už dříve Seznam Zprávy informovaly, konkrétně například pokládali podlahu v jeho domě. Jiní mu zase museli dovézt pergolu nebo pračku pro jeho sestru.

Ústavní soud dnes označil Dvořákovu stížnost za neopodstatněnou.

Soudy sice shledaly Dvořáka vinným, avšak upustily od uložení trestu s ohledem na dlouhou dobu od spáchání skutku, míru závažnosti případu a předchozí odsouzení. Už dříve byl Dvořák potrestán za jiné činy 18 měsíci vězení s podmínečným odkladem na tři roky.

„Co po těch devíti letech říct. Všechno jsou to nesmysly a upravené věci. O žádný úplatek jsem si nikdy neřekl,“ prohlásil Dvořák v Liberci v červenci před dvěma roky.

Podívejte se na reportáž ze soudního líčení v Liberci v červenci roku 2018.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Od počátku jakékoliv porušení zákona popíral. Vše označoval za manipulace a nepravdy. V ústavní stížnosti uvedl, že justice svá rozhodnutí dostatečně neodůvodnila a nevypořádala se s jeho námitkami. Například uváděl, že z titulu své funkce nemohl daným pracovníkům policie nic nařizovat.

Ústavní soudci ale pokládají Dvořákovu obhajobu za vyvrácenou. „Z rozhodnutí jasně plyne, které skutečnosti jsou stěžovateli kladeny za vinu, který trestný čin je v nich spatřován, přičemž jednotlivé důkazy jsou podrobně rekapitulovány, hodnoceny a vzájemně konfrontovány,“ stojí v usnesení.

Dvořák byl ředitelem policie v Liberci pět let. Trestné činnosti se podle obžaloby dopouštěl v letech 2007 a 2008. Nejzávažnější obvinění z korupce, kdy si měl říci o úplatek čtvrt milionu korun, se u soudu neprokázalo. Nebylo totiž možné použít jako důkazy záznamy z odposlechů.

Soud uznal Dvořáka vinným už před sedmi lety, kdy se v roli vysoce postaveného policisty postaral o smazání dopravního přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek za ČSSD Martin Sepp. Během vyšetřování a soudních stání tehdy vyšlo najevo i to, že nechal zjišťovat i některá telefonní čísla pro soukromé účely. Většinu z nich poskytoval patrně jako protislužbu tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi z ČSSD. Navíc podle vyšetřovatelů poskytl informaci o tom, zda je někdejší náměstek hejtmana Sepp stíhán za podvod.

Reklama

Doporučované