Hlavní obsah

Poutníci vyrazí z Velehradu do Tetína až v červnu, uctí svatou Ludmilu

Foto: Profimedia.cz

Velehrad.

Reklama

Poutníci vyrazí z Velehradu do Tetína až v červnu. Původně chtěli zahájit první etapu pouti k uctění památky svaté Ludmily už 5. května, vzhledem k epidemické situaci se však rozhodli ji o více než měsíc posunout.

Článek

Od umučení svaté Ludmily na Tetíně letos uplyne 1100 let. Poutníci vyjdou z velehradské baziliky 9. června. „Hlavní důvod posunutí termínu je očividný, a to přetrvávající nepříznivá pandemická situace. Ještě před týdnem nebylo zřejmé, zdali bude vůbec dostupné ubytování, které je pro zajištění putování nezbytné. Takže jsme se rozhodli pro jistotu pouť o měsíc posunout, kdy už ji snad okolnosti dovolí,“ uvedl propagátor pěšího poutnictví Petr Hirsch ze spolku Ultreia.

První etapa pouti skončí 13. června v Tišnově. Při druhé půjdou poutníci od 10. do 17. července do Sázavy, třetí etapa v termínu 13. až 18. září vyvrcholí na Národní svatoludmilské pouti v Tetíně. Pěší část trasy je dlouhá přes 470 kilometrů.

„Máme předregistrace, aktuálně je tam kolem 50 účastníků, kteří mají zájem o podrobnější informace. Očekávám mezi 20 až 30 účastníky na každou jednotlivou etapu. Jsme limitováni dostupným místem na ubytování. Rádi bychom, aby byla dostupná pro každého, kdo se přihlásí, ale není cíl organizovat například stočlennou skupinu,“ řekl Hirsch.

Ludmila byla manželkou prvního doloženého Přemyslovce Bořivoje, zřejmě pokřtěného na Moravě arcibiskupem Metodějem. Vychovávala později svatořečeného knížete Václava. V roce 921 ji na Tetíně nechala zavraždit její snacha Drahomíra.

Podrobné informace o akci včetně přihlášky jsou k dispozici na webových stránkách www.pout.eu a stránkách zapojených organizací. Zájemci se mohou přidat na celé putování, jednu ze tří etap, ale třeba také jen jeden den. Pro cestu i cíl v Tetíně je podle organizátorů připraven bohatý program, poutní pasy, pamětní listy nebo mapy.

Reklama

Doporučované