Hlavní obsah

Zájemci uctí památku svaté Ludmily poutí z Velehradu do Tetína

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zájemci uctí památku svaté Ludmily, od jejíž smrti letos uplyne 1100 let, poutí z Velehradu do Tetína, který je místem jejího umučení.

Článek

Putování rozdělené do tří etap začne 5. května ve velehradské bazilice a skončí na Národní svatoludmilské pouti v Tetíně 18. září.

Podle Martiny Janochové ze sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje povede trasa z Velehradu přes další významná poutní místa jako Křtiny, Sázavu, Starou Boleslav, Levý Hradec a Hradčany. „Cyrilometodějské trasy nás obvykle vedou do Velehradu. Pandemická situace náš všechny vyčerpává, o to více potřebujeme fyzické, psychické i duchovní posílení. Výsledkem spojení úsilí s dalšími organizacemi, dlouhodobě podporujícími poutní turismus, je toto jedinečné pěší putování po úchvatných místech, která spojuje historie i bohatá kulturní tradice,“ uvedla Janochová.

Ludmila byla manželkou prvního doloženého Přemyslovce Bořivoje, zřejmě pokřtěného na Moravě arcibiskupem Metodějem. Podle Miroslavy Janičatové, ředitelky projektu Svatá Ludmila 1100 let, to svědčí o provázanosti svaté Ludmily a svatého Cyrila a Metoděje. „Díky dochovaným legendám se také domníváme, že svatá Ludmila přijala křesťanskou víru brzy po svém muži. Spolu se svým manželem tak nasměrovali vývoj české státnosti vstříc evropskému křesťanství, písemné kultuře a středověkému státu,“ uvedla Janičatová.

Svatá Ludmila byla vychovatelkou svatého Václava. V roce 921 ji na Tetíně nechala zavraždit její snacha Drahomíra. Spolek Svatá Ludmila 1100 let k výročí připravuje řadu aktivit. Chystané putování bude provázeno poutníky, propagátorem pěšího poutnictví Petrem Hirschem a Tomášem Jindřichem ze spolku Ultreia, který pečuje o rozvoj sítě svatojakubských tras směřujících přes ČR do španělského Santiaga de Compostela. „Převážnou část 480 kilometrů dlouhé cesty bude tvořit částečně již vyznačená cyrilometodějská trasa Velehrad-Křtiny-Sázava, poslední úsek ze Sázavy povede kolem Prahy přes Levý Hradec na Tetín,“ uvedl Hirsch.

Podrobné informace o akci včetně přihlášky budou postupně zveřejněny na webových stránkách www.pout.eu a stránkách zapojených organizací. Zájemci se mohou přidat na celé putování, jednu ze tří etap naplánovaných na květen, červenec a září, ale třeba také jen jeden den. Pro cestu i cíl v Tetíně je podle organizátorů připraven bohatý program, poutní pasy, pamětní listy nebo mapy.

Reklama

Doporučované