Hlavní obsah

Použité roušky netřiďte, mohly by nás ohrozit, žádají popeláři

Foto: město Brno

Nejbezpečnější způsob je ochranné pomůcky vložit do plastového sáčku a hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad.

Reklama

Patří papírová rouška do tříděného odpadu? Musejí nakažení covidem-19 dělat s odpadem něco speciálního? Brněnský magistrát radí lidem, jak v době pandemie nakládat s odpadky.

Článek

„Jednorázové roušky třídit, nebo netřídit? Použité papírové roušky házejte vždy do komunálu. Pokud byste je vytřídili do barevného kontejneru, putovaly by na třídicí linku, kde by s nimi přišli do styku pracovníci,“ varuje magistrát. „Z popelnice naopak míří rovnou do spalovny, z auta až do kotle je překládají jen stroje. Vysoká teplota spalování navíc bezpečně ničí viry a další patogeny.“

S rostoucím počtem nakažených lidí také nabývá na významu otázka, jak mají s odpadky nakládat nemocní lidé. „Z preventivních důvodů by nemocní a lidé v karanténě neměli třídit odpad. Opět by totiž hrozilo, že se s ním setkají pracovníci dotřiďovacích linek. Všechen odpad dávejte v zavázaném pytli do směsného odpadu. V ideálním případě pytel na povrchu dezinfikujte,“ žádá město.

Sběrné dvory zůstávají v Brně otevřené. Pravidla jejich provozu se ale upravují, aby byla v souladu s vládními opatřeními. Nutné jsou roušky a dodržování rozestupů. Vstup je umožněn vždy jen jedné osobě či vjezd jednomu vozidlu. „Obsluha také bude lidi pouze směrovat ke správným kontejnerům, ale nebude s manipulací s odpadem z hygienických důvodů pomáhat,“ podotýká městská firma Sako Brno, která má nakládání s odpadem v jihomoravské metropoli na starosti.

Jak se podle popelářů chovat v době pandemie k rouškám a odpadkům:

Použité ochranné prostředky by nikdy neměly končit pohozené na ulicích, parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko.

Nejbezpečnější způsob je ochranné pomůcky vložit do plastového sáčku a hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad. Odtud putují přímo do spalovenských kotlů v zařízení na energetické využívání odpadu. Spalování kontaminovaného odpadu za vysokých teplot je za stávající epidemiologické situace nejlepším řešením. Vysoká teplota bezpečně ničí viry a další patogeny. Benefitem je, že celý proces – vysypání odpadu do zásobníku odpadu a následné naložení jeřábem do kotle násypky – se děje bez přímého lidského kontaktu.

Za žádných okolností se nesnažte použité ochranné pomůcky třídit, neboť odpad z barevných kontejnerů putuje na dotřiďovací linku, kde s ním pracovníci přichází do kontaktu.

Reklama

Doporučované