Hlavní obsah

Používáte herbicid? Zaplaťte farmáři miliardy, rozhodl americký soud

Foto: Wikimedia Commons/Karen Blaha

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německé chemické konglomeráty Bayer a BASF musí z rozhodnutí soudu zaplatit farmáři z Missouri 265 milionů dolarů, v přepočtu téměř 6,64 miliardy korun. Zemědělec obvinil firmy z neúmyslného zničení jeho sadů herbicidem dicamba. Společnosti vinu odmítají. Podobných případů je v USA dalších 140. Ceny akcií německých firem se propadají.

Článek

Farmář Bill Bader, který je největším pěstitelem broskví ve státě Missouri, zažaloval německé společnosti za nenávratnou újmu způsobenou herbicidem na jeho sadech, které zabírají okolo 400 hektarů. Dicamba, jak se chemikálie nazývá, se používá k likvidaci nežádoucích travin. K Baderovým pozemkům se měla dostat z polí americké společnosti Monsanto, která na nich pěstovala sójové boby a bavlnu.

Jeden vyřešen, dalších 140 čeká

Monsanto koupila v roce 2018 za 63 miliard dolarů německá firma Bayer, jejíž akcie zase vlastní společnost BASF. Herbicid dicamba, který společnost Monsanto vyvinula a prodává, se dle obvinění amerických farmářů vypařuje a po větru dále šíří na jiná pole. Tímto způsobem měla látka poškodit desítky tisíc akrů zemědělské půdy. Obě německé společnosti se ohradily, že jejich herbicidy jsou bezpečné, pokud se použijí správně.

Sporné herbicidy

Herbicidy jsou přípravky používané k likvidaci nežádoucích rostlin – plevelů nebo invazních druhů.

Selektivní herbicidy ničí jen specifickou skupinu rostlin, širokospektrální herbicidy či tzv. totální herbicidy způsobují poškození všech zasažených rostlin.

Využívají se v zemědělství, ale i v dalších oblastech.

Většinu herbicidů lze považovat za nebezpečné látky, které obsahují toxické nebo karcinogenní příměsi.

Zdroj: Wikipedia

Soud, o kterém je řeč, je pouze jedním z mnoha. Přesněji řečeno, německé firmy čeká 140 podobných procesů. Bader od společností vysoudil 15 milionů dolarů za škody a dalších 250 milionů jako pokutu, tzv. „sankční náhrady škod“. Tyto sankční náhrady nejsou evropskému právu příliš známé a využívají se v americké legislativě jako trest pro toho, kdo poruší právo. Škody způsobené herbicidem dicamba se tím pádem mohou šplhat až k několika miliardám dolarů, pokud budou soudy i nadále rozhodovat ve prospěch zemědělců.

Změna v DNA rostlin

Jak uvedla agentura Bloomberg, po vynesení rozsudku se akcie obou německých společností propadly. „Bayer rozhodně nesouhlasí s verdiktem soudu a je tímto výsledkem velmi zklamán,“ uvedla společnost ve svém tiskovém prohlášení. „Silně soucítíme se všemi farmáři, kteří ztratí svou úrodu. V případě pana Badera ale neexistuje žádný dostatečný důkaz, že produkty firmy Monsanto jsou přítomné na jeho farmě a že jsou odpovědné za škody,“ brání se firma.

Také společnost BASF označila rozsudek za „velmi nešťastný“. Škodu měla dle jejího názoru způsobit plíseň kořenů stromů, a ne herbicid.

V listopadu roku 2018 uvalila americká Agentura pro ochranu prostředí (EPA) na herbicid dicamba omezení kvůli vzrůstajícímu počtu stížností farmářů. Na druhou stranu, dicamba se používá už 50 let a problém nastal, až když společnost Monsanto vyvinula geneticky modifikovanou sóju a bavlnu.

Firma Monsanto totiž těmto rostlinám do genetického kódu zabudovala vylepšení v podobě zvýšené rezistence proti herbicidům, takže mohla chemikálie použít častěji a ve větším měřítku. Proti tomu se brání farmáři hospodařící na okolních polích, jejichž rostliny nejsou podobně geneticky vylepšeny a herbicid je pak likviduje.

V Evropské unii je látka dicamba povolena do konce letošního roku. Poté se musí rozhodnout, jak se bude s herbicidem dále nakládat.

Reklama

Související témata:

Doporučované