Hlavní obsah

Virus, zemětřesení a teď povodně. Země, kam míří tisíce Čechů odpočívat

Foto: Profimedia.cz

Pláž v chorvatské vesnici Mošćenička Draga.

Reklama

Potíže trápí českého turistu při cestách za hranice, další státy přidávají Česko na seznam rizikových států. Centrum Záhřebu zaplavila blesková povodeň a turismus na Kanárech nevzkvétá.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Jak to tedy teď je

V pátek se aktualizoval evropský semafor. Jednotlivé evropské země označují další země za bezpečné, nebo rizikové kvůli koronaviru. Pojďme si přehledně shrnout, které země se zbarvily do červené a jak to ovlivní českého turistu.

Pokud se vracíte z jakékoliv evropské země, není prozatím v České republice žádná nutnost testu, nebo karantény. Výjimku tvoří Švédsko. Po návratu z této skandinávské země naopak musíte projít povinným testem, anebo strávit 14 dní v karanténě.

Kde musíte projít testem, nebo karanténou:

Irsko

Island

Kypr

Lotyšsko

Estonsko

Madeira, Azory

Řecko (při pozemní cestě)

+ Finsko - nesmí se přicestovat vůbec

Například Francie už ale varuje své obyvatele před cestováním do španělského Katalánska. Norové výzvu vztáhli na celé Španělsko.

Nejdřív koronavirus, zemětřesení a teď povodně

Na plážích se radují turisti, ve vnitrozemí zažívají další přírodní katastrofu. V pátek večer postihly chorvatský Záhřeb silné bouřky a déšť. Ve městě se vytvořila lokální blesková záplava. Na hlavních ulicích uvázla auta, která museli vyprostit hasiči.

Voda se dostala i do velkého obchodního centra Importanne a také do záhřebské nemocnice Klaic. Suterény zdravotnického zařízení byly zcela zaplaveny a vedení nemocnice hlásí velké škody.

„Nejdřív koronavirus, potom zemětřesení a teď toto!“ zoufají si v chorvatských médiích obyvatelé Záhřebu. Voda totiž zaplavila i obchody v centru města. Hasiči museli vyjet k více než 80 případům. Všechny záchranné linky byly obsazené.

Kanárské ostrovy si zoufají

Ani na Kanárských ostrovech nemají dobrou náladu. „Myslím, že je to asi první skupina turistů, které jsem tu viděl,“ svěřuje se španělskému deníku El Pais Calle Mequinez. Stojí na ulici v Puerto de la Cruz na Tenerife, tam, kde se běžně brodí mezi davy.

Reportér španělského plátku si všímá i rozdílů přímo na pláži. „Místo spálených ramenou a blonďatých vlasů jsou vidět jen olivově opálení místní,“ naráží na prototyp holandského, britského nebo německého turisty.

Foto: Profimedia.cz

Na Tenerife spálená ramena britských a německých turistů nehledejte.

V polovině července není v provozu ani 20 procent hotelů na Tenerife. Provozovatelé se shodují, že čelí největší turistické výzvě za dlouhá desetiletí. A to přesto, že je na Kanárských ostrovech epidemická situace relativně klidná - na 2,2 miliony obyvatel se nakazilo něco přes dva tisíce lidí, zemřelo jich 162.

„Potřebujeme plná letadla turistů, jestli se z toho máme dostat,“ říká pro El Pais Yaiza Castillová, regionální politička. Minulý rok šlo z turismu do kasy více než 15 miliard eur. Kanárské ostrovy mají nejvíce v oblibě Britové, těch za minulý rok přicestovalo na 18 milionů. Velkou skupinu ale tvoří i Němci a Francouzi. „Ale co vám budu povídat, Britové nám chybí,“ říká Roxana, která pracuje ve stánku s hamburgery.

5 tipů, co číst u vody/v lese/ve stanu/v letadle:

Alžběta Luňáčková: Pravý úhel

Carmen Kornová: Konec starých časů

Roberto Bolaño: Amulet

Paolo Giordano: Dobývání nebe

Amos Oz: Černá skříňka

Francouzská historie na jednom místě

Tip pro náročnější: jedna z nejslavnějších katedrál světa se nachází ve francouzské Remeši. Prozatím naštěstí zatím nevzplála, navíc přímo naproti ní se nachází zážitkový hotel La Caserne Chanzy v bývalých městských kasárnách. A jak říká pro francouzský deník Le Monde jeho ředitelka Camille Roberriniová: „Nejkrásnější místo, které snad můžete navštívit.“

Budova stojí od roku 1926 a původně sloužila remešským hasičům. Kasárna v secesním stylu jen tak někde na světě nenajdete. Navíc téměř přímo propojené s historickým místem, které pulsuje geniem loci, a to kvůli většině francouzských králů, kteří zde byli korunováni. „Téměř každý Remešan zná alespoň jednoho hasiče, který tu žil,“ propojuje i novější historii hoteliérka.

Ubytování v hotelu se samozřejmě nedá naplánovat v rámci low-cost dovolené, prostory však stojí za prohlédnutí. I kdyby jen než vypijete kávu v lobby.

Reklama

Doporučované