Hlavní obsah

Povstalci ze severu Etiopie ostřelovali i sousední Eritreu

Foto: Profimedia.cz

Na protest proti konfliktu se konala demonstrace i v Berlíně.

Reklama

Povstalci ze severoetiopské oblasti Tigraj, kteří bojují proti federální vládě, vypálili v sobotu rakety i do sousední Eritreje.

Článek

Podle serveru BBC zasáhlo několik raket předměstí milionové eritrejské metropole Asmary, zatím nejsou zprávy o zraněných. Šéf Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF) Debretsion Gebremichael agentuře AP neřekl, kolik raket vypálili povstalci do sousední země, pohrozil ale, že budou následovat další útoky.

TPLF obvinila eritrejskou vládu, že její jednotky překročily hranice, aby podpořily vládní jednotky Etiopie. Eritrea podle BBC odmítla jakékoli zapojení do vnitřního konfliktu v sousední zemi. Podle zpravodaje BBC v regionu se ale bojuje i u hranic a zranění vojáci jsou odváženi do eritrejských nemocnic.

Mezi etiopskou vládou a TPLF, jež kontroluje nejsevernější etiopský stát Tigraj, panovalo dlouhodobé napětí, které přerostlo ve vojenské střety před dvěma týdny. Tigrajci, kteří tvoří asi pět procent etiopského obyvatelstva, měli v minulosti značný vliv na etiopskou politiku. Jejich vliv se však zmenšil, když se v roce 2018 k moci dostal etiopský premiér Abiy Ahmed z etnika Oromo, a poté, co TPLF loni vystoupila z jeho koalice.

Etiopie a Eritrea vedly ozbrojený konflikt, který si vyžádal na 80 000 obětí, od roku 1998. Po dvou letech ostrých bojů přešel konflikt do vleklého hraničního sporu. Vztahy obě země obnovily až v roce 2018, kdy podepsaly dohodu, o niž se zasloužil právě etiopský premiér Ahmed, který za ni loni dostal Nobelovu cenu za mír.

Boje na severu Etiopie ovlivňují už situaci také v sousedním Súdánu, kam před nimi od začátku listopadu uteklo nejméně 17 000 civilistů. Tamní vláda ale očekává, že by na jeho území mohlo v příštích dnech přijít až 200 000 uprchlíků ze severní Etiopie.

Reklama

Související témata:

Doporučované