Hlavní obsah

Požáry afroamerických kostelů zřejmě mají svého viníka. Je jím syn zástupce šerifa

Žhář zapaloval černošské kostely v Louisianě.Video: Petr Juna , AP

 

Reklama

Požáry v Louisianě mají nejspíš svého viníka. Ten kostely, které navštěvovali většinou Afroameričané, zapaloval od konce března. Stihl zapálit tři.

Článek

Ve čtvrtek na tiskové konferenci guvernér města Opelousas John Bel Edwards oznámil, že policie zadržela mladíka, který má požáry pravděpodobně na svědomí. Je jím jednadvacetiletý běloch Holden Matthews. Je obviněný ze založení tří požárů náboženských objektů. Vyšetřovatelé také zkoumají, jestli kostely nezapaloval z nenávisti.

Okresní šerif Bobby Guidroz potvrdil, že Matthews je syn zástupce šerifa. Ten o činnosti svého syna netušil. Po jeho zadržení se zhroutil, ale s policií při zadržování spolupracoval.

Většina afroamerické náboženské komunity ve městě si po zadržení podezřelého oddechla. „Spadl nám obrovský kámen ze srdce,“ přiznal farář z druhého zničeného kostela, Harry Richard. Část obyvatel v čele s reverendem Freddiem Jackem ale pochybuje, že by pachatel byl jen jeden. „Musíme zjistit, jestli pracoval sám, nebo ne. Musíme zůstat ostražití,“ argumentují.

Vyšetřovatelé jsou si ale jistí, že zadržený mladík je zodpovědný za všechny tři požáry. Podle nich už další nebezpečí kostelům nehrozí.

Požáry v náboženské komunitě vzbudily velké znepokojení a strach. Lidé si vzpomněli na útoky s rasovým podtextem, které se odehrávaly v šedesátých letech.

Nikdo ale současné útoky s rasovými důvody přímo nespojil. Všechny strany se shodují, že případ musí být nejprve vyšetřen.

Všechny zapálené kostely byly více než 100 let staré. První shořel na konci března, další dva na začátku dubna. V době požárů se v ani jednom ze tří objektů nikdo nenacházel.

Reklama

Doporučované