Hlavní obsah

Pozor na Zlatou kopačku! Ronaldo, který získal ji i titul šampiona, porušil pravidlo stvrzené i českou pečetí

Foto: Profimedia.cz

Ronaldo na MS 2002 zaznamenal 8 gólů a vystřílel Brazílii titul mistra světa. Takový kousek se povedl málokomu.

Reklama

Slavit vítězství v turnaji a získat na něm zároveň trofej pro nejlepšího kanonýra je na fotbalovém MS mnohem těžší, než by se mohlo zdát.

Článek

Neymar, Griezmann nebo Messi - právě tihle tři kanonýři jsou podle bookmakerů britské sázkové kanceláře William Hill  na MS v Rusku nejžhavějšími favority na zisk Zlaté kopačky. Což je trofej, která se ve fotbalovém novověku přiděluje nejlepšímu střelci mistrovství světa.

Taková relikvie by se jistě nádherně vyjímala v každé soukromé síni slávy. Jenže celá ta věc má i jeden háček: Koruna krále střelců se v historii šampionátů v drtivé většině případů u dané osoby nepropojila s titulem mistra světa, což je samozřejmě pocta, o kterou se hraje v první řadě.

Tři slavné výjimky: Kempes, Rossi a Ronaldo

Tomuto pravidlu se za dvacet dosavadních turnajů dokázaly zcela a naplno vymknout jen tři čestné výjimky: V roce 1978 se stal nejlepším střelcem turnaje i světovým šampionem zároveň Argentinec Mario Kempes.

Čtyři roky po něm Ital Paolo Rossi a v roce 2002 pak Brazilec Ronaldo, který své střelecké představení podtrhl i dvěma zásahy do německé sítě ve finálovém utkání.

Dvakrát se stalo, že se světoví šampioni ocitli mezi mnohočetnou skupinkou, která se o titul krále střelců podělila. V roce 1962 bylo takových borců hned šest a mezi nimi brazilští mistři světa Garrincha a Vavá, ve čtveřici nej střelců MS 2010 pak figuroval Španěl David Villa.

V Itálii v roce 1934 nastřílel nejvíc gólů Nejedlý

Ve všech zbývajících 15 turnajích opanoval střeleckou tabulku kanonýr, který se obvykle do finále ani nedostal, a pokud ano, pak smutnil na poražené straně. Mezi takové patří i Oldřich Nejedlý, s 5 zásahy nejlepší střelec MS 1934 v Itálii. Právě domácí tým tehdy ve finálovém mači mužstvo Československa porazil.

Už jsme zmínili Ronaldovo velkolepé střelecké představení na MS 2002, které Brazilec opentlil svými osmi zásahy. V moderní historii je v tomto směru ojedinělý, jde o nejlepší kanonýrský počin od roku 1970, kdy Gerd Müller skóroval 10krát.

Ještě intenzivnější palbu předvedl Sándor Kocsis na MS 1954 (11 gólů) a nejspíš navěky nedostižným zůstane Francouz Just Fontaine, který v 6 zápasech na MS 1958 zaznamenal dokonce 13 branek.

Salenko se vyřádil už ve skupině

Obecně platí, že ten, kdo o Zlatou kopačku usiluje, by se měl probojovat přinejmenším do čtvrtfinále, to znamená, že dostane příležitost skórovat alespoň v 5 zápasech. Ale i tady lze najít výjimku. V roce 1994 se o korunu krále střelců podělil Bulhar Christo Stoičkov s Rusem Olegem Salenkem. Oba si připsali 6 gólů, přičemž Salenko 5 z nich nastřílel ve skupině Kamerunu (6:1). Mimochodem ani tato výhra jeho týmu na postup ze skupiny nepostačila.

Když jednotlivým borcům sečteme jejich góly napříč všemi turnaji, na nichž startovali, zjistíme, že nejlepším kanonýrem historie MS je Němec Miroslav Klose. Absolvoval 4 turnaje, v nich 24 utkání - a zapsal si celkem 16 gólů.

Předstihl tak Brazilce Ronalda (16) a německou star 70. let Gerda Müllera (15). Hned za nimi najdeme v tabulce už zmíněného Justa Fontaina se 13 góly z jediného turnaje, jiného už se neúčastnil.

Kocsis se zasekl ve špatnou chvíli

Pokud se u nejlepších kanonýrů historie MS podíváme na přepočet, kolik gólů dokázali v průměru nastřílet na jeden zápas, pak primát patří Maďaru Sándoru Kocsisovi, který v 5 mačích skóroval na MS 1954 celkem jedenáctkrát, což dává průměr 2,2.

Začal hattrickem proti Jižní Koreji, hned 4 góly ve skupině nastřílel týmu NSR, dva góly přidal proti Brazílii a další dva do sítě Uruguaye. Famózní střelecké představení - Kocsis skóroval v každém utkání na turnaji minimálně dvakrát... Tedy kromě zápasu nejdůležitějšího, finále.

V něm se Němci Maďarům pomstili za drtivou porážku ve skupině 3:8. A přestože i zápas o zlato rozehráli Maďaři skvěle, v 8. minutě vedli 2:0, tým kolem Fritze Waltera zvítězil 3:2 a Sándor Kocsis tentokrát vyšel naprázdno. A zařadil se mezi borce potvrzující pravidlo, že spojit korunu krále střelců se světovým zlatem je kousek, který se zrodí opravdu jen výjimečně. Tak co letos v Rusku?

Reklama

Doporučované