Hlavní obsah

Pozor, nohu z plynu. Na těchto 900 místech začala policie měřit rychlost

Foto: Profimedia.cz

Od pátku do neděle bude Policie ČR měřit rychlost na vybraných místech v rámci akce Speed Marathon.

Reklama

aktualizováno •

Kdo nechce platit pokutu a chystá se v pátek či o víkendu za volant, měl by být zvlášť ostražitý. Policie se totiž chystá měřit rychlost až na 900 místech v Česku.

Článek

Bezpečnostní akci policisté nazývají Speed Marathon. „Zaměřuje se na dodržování rychlostních limitů, kdy policisté v průběhu dne budou měřit rychlost na místech, která byla vytipována občany,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy tisková mluvčí Policie ČR Hana Rubášová.

Akce bude probíhat po tři dny, konkrétně od pátku 14. do neděle 16. srpna, a to 24 hodin denně.

Seznam konkrétních míst, kde se policie chystá měřit rychlost, najdete ve fotogalerii nebo na webu Bezpecnecesty.cz.

+10

Kde se má měřit, radili i občané

Konkrétní místa vybrali policisté dvěma způsoby. Jednak na základě dopravně-bezpečnostních analýz různých lokalit a druhou skupinu vybírali sami občané.

Navrhnout místo měření mohla veřejnost na portálu Bezpecnecesty.cz - buď dát tip na zcela nové místo, nebo „opalcovat“ a tím podpořit místa, která do mapy zanesl někdo jiný. Místa s největším počtem palců byla vybrána a o víkendu tam budou na neukázněné řidiče číhat policisté s měřicím zařízením. „Hlasování se zúčastnilo dohromady přes 15 000 lidí,“ řekla Seznam Zprávám Rubášová.

Podle policie je nepřiměřená rychlost na silnicích jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. „Na počtu nehod se v prvních sedmi měsících roku 2020 podílí z 15,4 %, kdy při těchto nehodách zahynulo 103 osob,“ píše se na webu Policie ČR.

Cílem není rozdat pokuty, ale snížit počet nehod

Podle policie je cílem akce Speed Marathon snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích, a to je také důvod, proč měření oznamuje předem. Není podle ní cílem odhalit co nejvíce přestupků, ale pouze upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší.

Do bezpečnostní akce Speed Marathon se policejní hlídky zapojují každoročně, loni při ní zkontrolovaly na 7500 aut a zjistily na 3200 přestupků. Dvě třetiny z nich se týkaly překročení povolené rychlosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované