Hlavní obsah

Pozval Donald Trump Miloše Zemana do Bílého domu? Ano, ale...

Pozval prezident Donald Trump hlavu České republiky Miloše Zemana na návštěvu?

 

Reklama

Vysoce postavený úředník Hradu tvrdí, že pozvání Miloše Zemana z úst Donalda Trumpa opravdu zaznělo. Nicméně návštěva se neuskutečnila.

Článek

Americký prezident Donald Trump skutečně pozval Miloše Zemana k návštěvě Spojených států. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to potvrdil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Pozvání podle něj nedorazilo klasickou písemnou formou, ale zaznělo během telefonického rozhovoru v listopadu 2016 mezi Trumpem a Zemanem.

Jenže právě v tom byl podle Jindráka problém. „Bylo ještě před inaugurací Donalda Trumpa a rozhovor se neodehrával v Bílém domě, nýbrž v Trump Tower v New Yorku. Tuším, že u rozhovoru nebyl nikdo jiný než Trumpova asistentka. Je otázkou, do jaké míry se potom ta informace přenesla k administrativě Bílého domu. Ta, jak známo, v těch prvních měsících velmi obtížně vznikala,“ připomíná Jindrák, který v té době ještě pro Pražský hrad nepracoval.

Jeden z nejzkušenejších českých diplomatů Jindrák, který několik let působil mimo jiné na postu velvyslance v Berlíně, zdůrazňuje, že za normálních okolností informace, která zazní během telefonátu zahraničních státníků, nemá stejnou hodnotu jako během přímého jednání delegací. „Poslední dobou ale ta forma ustupuje obsahu,” přiznal Rudolf Jindrák pro pořad Mapa Jiřího Hoška.

„Mnohdy se neodržují základní pravidla, jako právě u pozvání, k němuž by skutečně mělo dojít písemnou formou s nějakou formulací, a mělo by být doprovázeno verbální nótou ambasády. Dneska se to nebere tak vážně a ta hodnota pozvání je stejná,” dodává Jindrák.

Reklama

Doporučované