Hlavní obsah

PPF testuje s Francouzi další lék na rakovinu. Studie vypadají slibně

Ilustrační fotografie.

Reklama

Biotechnologická firma Sotio ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera představí na online výroční konferenci Americké asociace pro výzkum rakoviny poslední výsledky zkoumání nového onkologického léku.

Článek

Léčebný přípravek na bázi interleukinu 15, označovaný jako SO-C101, vyvíjí Sotio spolu s francouzskou firmou Cytune Pharma, kterou Kellner koupil v roce 2015. Patří do rychle se rozvíjejícího oboru imunoonkologie, jejímž cílem je povzbudit vlastní obranu organismu proti nádorovému bujení.

SO-C101 se testuje jak klinicky, tedy na lidských pacientech, tak v laboratorních podmínkách, především na myších. Na americké konferenci, která patří k nejprestižnějším v oboru, Sotio představí především výsledky preklinických laboratorních testů.

Podle generálního ředitele firmy Sotio Radka Špíška jsou dosavadní výsledky výzkumu slibné. Při pokusech na myších vykazuje SO-C101 silný protinádorový účinek. „SO-C101 je v imunoonkologii velmi nadějnou terapeutickou látkou vzhledem ke své schopnosti výrazně aktivovat NK buňky a CD8+ T lymfocyty, což jsou dva nejdůležitější buněčné typy imunitního systému zprostředkovávající protinádorovou odpověď. Preklinická data prokazují schopnost SO-C101 zpomalovat a bránit růstu nádorů u různých myších modelů,“ říká Špíšek.

Radek Špíšek o SO-C101 poprvé mluvil předloni, když se společný projekt Sotia a Cytune Pharmy rozjížděl.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Pokusy na myších signalizují, že SO-C101 zpomaluje rychlost růstu nádorů plic nebo prostaty, aktivuje v buňkách imunitní reakci a zvyšuje počet buněk protinádorové imunitní odpovědi v nádoru, lymfatických uzlinách a slezině. Vyvolává také tzv. paměťovou imunitu, která vede ke zpomalení růstu nádorů při opakované expozici nádorového onemocnění.

Sotio plánuje do konce letošního roku dokončit také část klinické studie, hodnoticí bezpečnost a správné dávkování přípravku SO-C101 u lidských pacientů s pokročilými nádory. V létě pak zahájí další část studie, která bude zkoumat působení SO-C101 v kombinaci s dalším léčebným přípravkem pembrolizumab. Zatímco Cytune Pharma, sídlící ve francouzském Nantes, je zodpovědná za vývoj SO-C101, Sotio je sponzorem klinické studie fáze I.

Naděje pro tisíce

Petr Kellner se v biomedicínském výzkumu angažuje od roku 2010. V témže roce vznikla s jeho finanční účastí firma Sotio, která se o dva roky později stala standardní součástí Kellnerova holdingu PPF. Sotio se od počátku soustředí na vývoj imunoonkologického přípravku DCVAC, postupně se však jeho projektové portfolio rozšířilo o další onkologická léčiva.

Nejznámější aktivitou Kellnerových výzkumníků je DCVAC - vakcína, jež se připravuje pro každého pacienta individuálně z tzv. dendritických buněk izolovaných z jeho krve, a která posiluje autoimunitní protinádorovou reakci organismu. V různých fázích klinického výzkumu jsou nyní varianty DCVAC určeny na léčbu nádorů prostaty, plic a vaječníků.

Přípravek SO-C101 by byl pro pacienty dostupnější než DCVAC. Bylo by jej totiž možné vyrábět ve velkém, pro tisíce lidí najednou. „Byl by to klasický lék, šlo by o lahvičku s bílkovinou, kterou by si pacient aplikoval injekcí pod kůži,“ vysvětlil už před časem Radek Špíšek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované