Hlavní obsah

„Práce jsem psala sama.“ Seznam se zeptal protidrogové koordinátorky na problém s diplomkami

Jarmila Vedralová dál působí v několika vedoucích pozicích na Úřadě vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před měsícem Jarmila Vedralová tvrdila, že odpověď na podezření z plagiátorství nemůže poskytnout obratem. Pak už neodpověděla. Dnes trvá na tom, že práce psala sama. „Aktuálně čekám na výsledky fakult,“ sdělila ve čtvrtek Seznamu.

Článek

Několik týdnů po zveřejnění posudku o shodách v jejích závěrečných pracích působí Jarmila Vedralová ve funkci protidrogové koordinátorky nerušeně dál. V loňském roce přitom kvůli stejnému problému rezignovali dva členové vlády. Vedralová o podezření z plagiátorství dál mluvit odmítá – Seznamu ve čtvrtek sdělila jen to, že práce vypracovala sama.

„Já jsem se jasně jednou vyjádřila, práci jsem psala sama. Práci jsem psala sama, nic se od té doby nezměnilo. Aktuálně čekám na výsledky fakulty,“ odpověděla Seznamu s tím, že obě univerzity nyní pravost jejích závěrečných prací ověřují.

Výsledky by měly být známy za několik týdnů.

Podezření z plagiátorství se na Úřadu vlády přitom neřeší poprvé. V loňském roce krátce po jmenování vlády Andreje Babiše kvůli němu rezignovali ministři Taťána Malá i Petr Krčál.

Na dotaz, jestli tak nemá učinit i protidrogová koordinátorka, už ale Vedralová odpovědět odmítla. „Děkuji,“ řekla na odchodu.

Ředitelka odboru protidrogové politiky na Úřadě vlády se ve čtvrtek účastnila veřejného slyšení nazvaného Ekonomika tabáku, který se konal v Senátu. Seznamu se v něm k problému se závěrečnými pracemi vyjádřila vůbec poprvé od jeho zveřejnění.

Předtím několik týdnů komunikovat odmítala. „Vzhledem k roku vypracovaných prací a vámi poskytnutých informací nelze stanovisko sdělit obratem,“ zdůvodnila před zveřejněním článku v e-mailové reakci.

Vedralová studovala veřejné zdravotnictví a management zdravotnictví na Univerzitě Karlově v Praze a Univerzitě Palackého v Olomouci. Studia dokončila v roce 2005. Ředitelkou odboru a národní protidrogovou koordinátorkou se stala v srpnu 2018 – v rámci toho má pravomoc i radit vládě.

Její nástup do funkce ale provázela kritika – opozice i bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil tvrdili, že pro post nemá dostatečnou kvalifikaci. „Ve výběrovém řízení byli lidé 1000krát lepší,“ uvedl tehdy Vobořil.

Posudek k jejím závěrečným pracím nechali letos vypracovat členové Pirátské strany. „Paní Vedralová nás o svých kompetencích nepřesvědčila v průběhu svojí funkce. Naopak: poté co chtěla snížit spotřební daň na pivo nebo zvýšit cenu elektronických cigaret, rozhodl jsem se nechat její práce prověřit. Chtěl jsem získat jistotu, jestli dokáže pracovat vědecky a na úrovni, kterou její funkce vyžaduje,“ zdůvodnil v srpnu pirát Tomáš Vymazal.

Reklama

Doporučované