Hlavní obsah

Prachatice dají 1,5 milionu korun na projekt k opravě chaty Libín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prachatice dají 1,5 milionu korun na projektovou dokumentaci, z níž vzejde plán oprav horské chaty Libín na vrcholu stejnojmenné hory.

Článek

Město chce opravit hlavní a vedlejší budovu, zateplit je, vzniknout by měla čistírna odpadních vod, změní se i topný systém. Návrh ve středu schválili zastupitelé.

Horskou chatu, která byla několik let zavřená, koupila radnice na konci loňského roku za 8,6 milionu Kč. Opravy vyjdou podle informací z března na víc než 20 milionů korun. Provozovat chatu bude možné nejdříve v roce 2021, protože mnoho nemovitostí, které k ní patří, není zkolaudováno. Již dříve to řekl starosta Martin Malý (Nezávislí).

Město kvůli rekonstrukci zřídí pracovní skupinu. „Vybrali bychom pět renomovaných architektů, kteří by připravili projekt. Chceme mít kvalitní projekt,“ řekl místostarosta Jan Klimeš. Jak dodal, je nutné vybudovat nový vrt pro kvalitní pitnou vodu, čističku a chatu zateplit.

Koupi inicioval loni opoziční zastupitel Robert Zeman (Pro Prachatice). Míní, že chata je strategické místo pro turistický ruch i historii města. Opoziční zastupitelka Růžena Štemberková řekla, že město by mělo iniciovat i rozvojové aktivity, jimiž by podpořilo budoucí provozovatele chaty. Opravy by řešila postupně. Jak řekla, chatu je potřeba zpřístupnit co nejdřív i proto, že by Češi mohli letos trávit víc dovolené v tuzemsku.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 000 lidí, mají letos vyrovnaný rozpočet s výdaji 285,6 milionu korun a stejně vysokými příjmy. Město letos investuje 55 milionů Kč. Libín je 1093 metrů vysoká hora čtyři kilometry jižně od Prachatic.

Reklama

Doporučované