Hlavní obsah

Prachatice jednaly s developerem, který chce stavět v obytné zóně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice jednala s developerem, který by chtěl stavět v plánované obytné zóně v lokalitě Pod Cvrčkovem. Developer navrhnul více bytů, než s kolika město počítalo na základě studie. Návrh chce investor představit zastupitelům,

Článek

Podle územní studie z roku 2015 jde o pozemek 16 hektarů a asi 100 parcel, náklady na zasíťování se odhadovaly na 160 milionů korun. Podle studie byly v plánu rodinné domy, řadové i bytovky, přes 100 parcel.

„Je to velký investor, který by měl zájem o celou lokalitu. Navrhuje uspořádání pozemků a způsob zastavění jinak, než jsme měli v územně-plánovací dokumentaci, která je součástí územního plánu. Je to představa trošku odlišná, ale rozumím, že ekonomicky pro něj výhodnější. My jsme se tam dostávali s poměrně velkorysým uspořádáním - každý pozemek pro rodinný dům měl tisíc metrů - do situace, že se logicky za metr čtvereční platily velké finanční prostředky. Navrhnul jiné uspořádání, mnohem větší počet bytových jednotek,“ řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Jméno developera radnice neuvedla.

Developer má podle něj 15 let zkušeností s velkými investičními celky v ČR. „Ani jsme nečekali, že by to někoho mohlo tak zaujmout, že by to kompletně zastavěl všechno,“ dodal Malý. Město v roce 2015 schválilo architektonickou studii, která vzešla ze soutěže.

Opoziční hnutí Živé Prachatice již v únoru kritizovalo, že radnice nevypracovala harmonogram zástavby. Podle hnutí ve městě dlouhodobě chybí parcely pro rodinné domy. Opozice kritizuje, že z města odchází mladí lidé, kteří se stěhují do okolních obcí.

Prachatice, kde žije téměř 11.000 lidí, schválily na letošek rozpočet s příjmy 272,1 milionu a výdaji 262,5 milionu korun. Kladné saldo 9,6 milionu chtělo město použít na splátky úvěrů.

Reklama

Doporučované