Hlavní obsah

Prachatice řeší, zda vznikne obytná zóna se 100 parcelami

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Prachatice by měly do půl roku rozhodnout o vzniku obytné zóny v lokalitě Pod Cvrčkovem. Podle územní studie z roku 2015 jde o pozemek 16 hektarů a asi 100 parcel, náklady na zasíťování se odhadují na 160 milionů korun.

Článek

Za měsíc bude mít radnice výsledky prvních analýz. Město řeší, zda stavět samo, nebo oslovit developery, není ani jasné, zda by stavělo po částech, nebo najednou. Opozice žádala harmonogram zástavby, neuspěla.

Podle studie jsou v plánu rodinné domy i bytovky. „Je to přes 100 parcel. V Prachaticích se vydává kolem deseti stavebních povolení ročně, je to území s rezervou na mnoho let dopředu. Je tam ale spousta úskalí: jak je to ve svahu, tak to znamená větší náklady, aby tam byly zadržovací vpusti v případě dešťů, přes území jde páteřní síť vodovodu. Jen investice do zasíťování, chodníky, veřejné osvětlení je 160 milionů,“ řekl starosta Martin Malý (Nezávislí).

Opoziční hnutí Živé Prachatice žádalo na únorovém zastupitelstvu, aby město vypracovalo harmonogram zástavby. Návrh neprošel s odůvodněním, že není jasné, zda radnice bude stavět sama, nebo přes developera.

„Postup vedení města je učebnicovým příkladem toho, jak město není iniciátorem svého vývoje, ale pasivním divákem bez schopností a ambicí aktivně řešit svůj rozvoj,“ uvedlo hnutí na webu. Podle hnutí ve městě dlouhodobě chybí parcely pro rodinné domy. Letos se přemístí střelnice, kvůli níž nešlo v části území stavět, podle hnutí by tak výstavba mohla začít, kdyby byly podmínky připravené. Opozice dlouhodobě kritizuje, že z města odchází mladí lidé, kteří se stěhují do okolních obcí.

Město v roce 2015 schválilo architektonickou studii, která vzešla ze soutěže. „Není důvod ji měnit, pokud ano, je to vědomé plýtvání. Součástí studie jsou i pozemky u střelnice, ty bylo možné začít zastavovat již dávno, kolem střelnice se počítalo se 16 parcelami,“ řekl zastupitel opozičního hnutí Pro Prachatice a bývalý místostarosta Robert Zeman.

Je přesvědčen, že plochu lze zastavět postupně. Míní, že by to mělo udělat město. „Důkazem jsou aktivity soukromých majitelů pozemků v této lokalitě, kteří zainvestovali desítky parcel sami. Pokud to dokážou jednotlivci, proč by to neudělalo město,“ uvedl Zeman.

Prachatice, kde žije téměř 11.000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 272,1 milionu a výdaji 262,5 milionu korun. Kladné saldo činí 9,6 milionu, přebytek město použije na splátky úvěrů.

Reklama

Doporučované