Hlavní obsah

Praha 1 dokončila opravu domu v Trhuhlářské, bude tam dům mládeže

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Radnice Prahy 1 dokončila rekonstrukci památkově chráněného domu v Truhlářské ulici.

Článek

Jak ČTK řekl starosta městské části Petr Hejma (STAN), oprava vyšla na asi 128 milionů korun a radnice na základě již podepsané smlouvy zapůjčí budovu Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy (DDM), který tam v září otevře pobočku. Ta dosud v Praze 1 jako v jediné velké pražské městské části chyběla.

Starosta řekl, že DDM by si měl začít budovu přejímat v nejbližší době. „Teď si to bude přes léto připravovat, bude se to dovybavovat a v září bychom to rádi slavnostně předali dětem,“ řekl. Dodal, že kromě aktivit pro děti by měli v Truhlářské mít svůj prostor i dospělí a senioři.

Děti podle starosty najdou v prostoru zájmové aktivity z různých oblastí, například techniky či robotiky nebo hudby a divadla. „Bude tam i zkušební sál pro dětský sbor a tančírna,“ popsal Hejma.

Rekonstrukce domu začala před více než dvěma lety, práce nabraly zpoždění v důsledku nálezů památkářů. Restaurátoři odkryli nástěnnou malbu, překládané záklopové stropy, barokní krov a původní valounkovou dlažbu. Podle Hejmy byly historické prvky zachovány a historickou budovu doplnila moderní přístavba s výtahem a schodištěm.

Podle stránek Národního památkového ústavu vznikl objekt původně jako dva domy v gotickém slohu, které byly poté přestavěny nejprve v barokním a později klasicistním stylu. Památka byla dlouho nevyužívaná a postupně se dostala do dezolátního stavu.

Reklama

Doporučované