Hlavní obsah

Praha 1 letos začne s úpravami parku Cihelná na Malé Straně

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 1 letos plánuje zahájit úpravy parku Cihelná, který se nachází na Malé Straně mezi Mánesovým mostem a Cihelnou ulicí. Hotovo by mělo být příští rok.

Článek

ČTK to dnes řekl starosta městské části Petr Hejma (STAN). Projekt zahrnuje novou cyklostezku, úpravy zeleně a cest nebo lavičky s výhledem na Vltavu. Náklady na úpravy mají být asi 25 milionů korun. Připravují se i úpravy parku Na Františku.

Prostor vymezený Mánesovým mostem, ulicí Cihelná a vltavským nábřežím je nyní spíše než parkem neudržovaným prostranstvím. Starosta řekl, že v parku mají vzniknout dvě pobytové louky a dětské hřiště. Stávající stromy zůstanou zachovány a nejméně deset nových bude doplněno.

Plán zahrnuje také novou opěrnou zeď směrem k Vltavě, na jejíž koruně bude řada laviček s výhledem na řeku a Karlův most. Významným novým prvkem bude asfaltová cyklostezka, která povede pod mostem směrem od Strakovy akademie a bude pokračovat do ulice U Lužického semináře.

Radnice Prahy 1 plánuje i další úpravy zanedbaných veřejných prostranství. V přípravě je podle Hejmy projekt úprav parku Na Františku, který se nachází mezi Dvořákovým nábřežím a Anežským klášterem. V budoucnu by celé prostranství mělo být lépe zpřístupněno, vzniknout tam má nové prostranství s restaurací či kavárnou. Příprava projektu je nicméně nyní pozastavena, protože Technická správa komunikací (TSK) připravuje rekonstrukci povrchů na celém Dvořákově nábřeží.

S TSK chce radnice podle starosty práce koordinovat v souvislosti s podzemními garážemi, které tam chce vybudovat. Ty by podle Hejmy měly sloužit například pro blízkou Nemocnici Na Františku, ministerstvo průmyslu a obchodu, Anežský klášter provozovaný Národní galerií, místní obyvatele nebo plánovaný bytový projekt U Milosrdných, dříve přezdívaný maršmeloun. Investor projektu, kterým je firma V Invest, podle starosty přislíbil finanční příspěvek na revitalizaci parku. Stavbu podzemních garáží v minulosti kritizovala opozice jako nákladnou a zbytečnou.

Reklama

Doporučované