Hlavní obsah

Praha 5 koupí od Penty školku na Waltrovce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 5 koupí od firmy Penta mateřskou školu, kterou společnost postavila v rámci svého projektu Waltrovka a původně ji měla městské části bezplatně na 15 let zapůjčit.

Článek

Zastupitelé dnes na základě nabídky Penty schválili, že místo zápůjčky budovu koupí za 34,5 milionu korun. Zhruba 24,5 milionu Kč z toho radnice dá z dříve dohodnutého příspěvku od firmy na rozvoj infrastruktury, zbytek doplatí z rozpočtu. Postup kritizovala opozice, a to stejně jako smlouvu s další developerskou firmou Landia Management.

Podle původně schválené smlouvy mezi radnicí a Pentou měla radnice školku pro 72 dětí po 15 letech koupit za nákladovou cenu 40 milionů korun upravenou o inflaci. Podle místostarosty městské části Tomáše Homoly (STAN) je výhodnější budovu koupit nyní za cenu zlevněnou o 5,5 milionu korun, kterou Penta nabídla. „Myslím si, že je v zájmu našich dětí, aby chodily do objektu, který vlastní městská část,“ dodala starostka Renáta Zajíčková (za ODS).

Postup kritizovala opozice, podle které není důvod nevyužít výhodnou smlouvu na patnáctiletou výpůjčku. Pirátský zastupitel Karel Bauer neúspěšně navrhl, aby městská část odkup odložila na rok 2032 a zároveň vytvořila vázaný fond, kam by dala 40 milionů určených na budoucí odkoupení a zajistila jejich zhodnocování. „Předčasným odkupem se radnice nesmyslně zříká výhody, kterou se investor zavázal poskytnout,“ uvedl.

Homola v reakci na kritiku řekl, že městská část nyní s Pentou jedná o dodatku k původnímu memorandu, podle kterého firma radnici daruje pozemek na výstavbu základní školy a příspěvek dalších 24,6 milionu korun na rozvoj infrastruktury. Další pirátský zastupitel Štěpán Rattay k tomu řekl, že pokud tomu tak je, nevidí důvod, proč s odkupem nepočkat na podpis dodatku.

Ředitel Penty pro rezidenční výstavbu David Musil ČTK sdělil, že dohoda je výhodná pro obě strany. „Ve smlouvě je uvedena nákladová cena 40 milionů jen proto, že jsme smlouvu uzavřeli na začátku stavby školky. Po mnohých požadovaných stavebních úpravách dosáhly reálné náklady téměř 50 milionů. Po 15 letech je podle podmínek ve smlouvě oprávněný předpoklad, že se při započtení inflace cena vyšplhá až na 55 milionů,“ uvedl.

Podle Pirátů vychází vedení radnice developerským firmám příliš vstříc. Podobně se vyjádřili u dalšího dnešního bodu, ve kterém zastupitelé schválili smlouvu s developerskou firmou Landia Management. Ta podle schválené dohody převede na radnici pozemek na Barrandově u plánovaného developerského projektu. Radnice jej chce využít ke stavbě školy. Smlouva vychází ze dříve uzavřeného memoranda s firmou, podle kterého radnice podpořila změnu územního plánu nutnou pro stavbu.

Někteří opoziční zastupitelé vyjádřili obavu, že se smlouvou městská část zaváže k tomu, podpořit projekt v jakékoliv podobě, s jakou firma přijde, i když s k němu existují výhrady místních obyvatel i politiků. To radní Zdeněk Doležal (ODS) popřel. „My se touto smlouvou nezavazujeme k žádnému příslibu souhlasu,“ řekl. Dodal, že o finální podobě projektu městská část s investorem jedná.

Praha 5 v minulosti schválila více memorand s developery. Mají zajistit, aby se stavebníci zejména bytových projektů v městské části podíleli na nákladech na infrastrukturu, jako jsou školy, parky nebo dopravní infrastruktura.

Reklama

Doporučované