Hlavní obsah

Praha 5 má zájem o odkup usedlosti Cibulka za 105 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Praha 5 chce odkoupit usedlost Cibulka v Košířích, a to za odhadní cenu 105 milionů korun. ČTK to dnes řekl místostarosta městské části Lukáš Herold (ODS), záměr schválili radní.

Článek

Radnice tím reaguje na loňskou nabídku prodeje od majitele, kterým je právník a prezident Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Oldřich Vaníček. Podle Herolda nyní začnou jednání. Vaníčkovo vyjádření ČTK shání.

Vaníček oslovil Herolda e-mailem v dubnu loňského roku. Napsal v něm, že jeho původní plán přestavět usedlost na domov pro seniory se neuskutečnil a podle jeho názoru by měla sloužit kulturním a společenským účelům ve prospěch obyvatel Prahy 5. K odkupu městské části nabídl akciovou společnost Cibulka, která soubor budov a pozemků vlastní a jejíž je Vaníček jediným akcionářem.

Herold ČTK řekl, že radnice od obdržení nabídky prověřovala stav usedlosti a nechala si zpracovat posudek s odhadní cenou. Vedení radnice nakonec záměr odkupu schválilo. „Chystáme dopis panu majiteli s tím, že mu toto oznámíme,“ řekl Herold.

Nyní podle místostarosty budou následovat jednání, a pokud se obě strany domluví, samotný odkup by schvalovalo zastupitelstvo městské části. Herold se příliš nechtěl vyjadřovat k otázce ceny, kterou by Vaníček mohl po radnici chtít. „Myslím si, že může mít jiné představy, ale v tuhle chvíli bych to nechtěl více komentovat,“ řekl.

Součástí areálu jsou kromě usedlosti také hospodářské budovy a další drobné stavby v parku. Podle usnesení, které schválili radní, by peníze na odkup šly z fondu rezerv a rozvoje městské části. Zchátralá usedlost by nicméně potřebovala významné investice, pravděpodobně převyšující částku na odkoupení. Herold dříve uvedl, že radnice by na opravy ráda získala peníze od magistrátu, který na podobné projekty městským částem poskytuje dotace či bezúročné půjčky.

Původní hospodářská usedlost vznikla zřejmě ve 14. století, její současná památkově chráněná podoba je z první třetiny 19. století. Po roce 1989 přešel areál do soukromého vlastnictví. Prázdnou usedlost několikrát obsadili squatteři, mezi lety 2012-2015 měli s majitelem uzavřenou smlouvu. Po jejím vypovězení areál odmítli opustit, vystěhovala je policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované