Hlavní obsah

Praha 5 otevřela opravený pavilon u usedlosti Cibulka

Foto: Eliška Čejková, wikimedia

Cibulka.

Reklama

Praha 5 dokončila rekonstrukci tzv. čínského pavilonu, který se nachází u usedlosti Cibulka v Košířích. Zástupci radnice dnes zrestaurovanou památku představili.

Článek

Praha 5 má na základě smlouvy s předchozím majitelem Cibulky pavilon zapůjčen od roku 2016, jeho rekonstrukce vyšla podle místostarosty městské části Lubomíra Brože zhruba na šest milionů korun. Usedlost nedávno koupila Nadace rodiny Vlčkových, která tam plánuje vybudovat dětský hospic.

Tehdejší vedení Prahy 5 se v roce 2016 dohodlo s předchozím majitelem usedlosti Oldřichem Vaníčkem na zapůjčení pavilonu na dobu 20 let za symbolickou jednu korunu nájmu. „Rekonstrukce byla velmi náročná, protože je to památka nejvyššího stupně ochrany. Památkáři tam měli velké slovo, musela se i dodatečně měnit projektová dokumentace a změn a úpravy bylo opravdu hodně,“ popsal Brož.

Pavilon byl postaven v roce 1822, své jméno dostal podle měděného Číňana na střeše. Toho v patře doplňovaly další dvě sochy rovněž inspirované čínskými motivy. Ani jedna ze soch se nedochovala. Brož ČTK řekl, že městská část uvažuje o výrobě repliky Číňána na střeše. „Řešíme s památkáři jeho podobu a bylo by to samozřejmě finančně poměrně náročné, takže tam ještě úplně nevím,“ řekl.

Usedlost Cibulka, ke které pavilon spolu s přilehlým parkem patří, letos v dubnu koupila od Vaníčka nadace ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny. V komplexu Vlčkovi plánují vybudovat dětský hospic s paliativním střediskem, kavárnu či vzdělávací a komunitní prostory pro veřejnost. Cenu transakce nadace nezveřejnila, na rekonstrukci a obnovu Cibulky chce v příštích pěti letech vynaložit až 350 milionů korun. Před tím jednal Vaníček o možnosti prodeje usedlosti s radnicí Prahy 5.

Původní hospodářská usedlost vznikla zřejmě ve 14. století, její současná památkově chráněná podoba je z první třetiny 19. století. Po roce 1989 přešel areál do soukromého vlastnictví. Prázdnou a chátrající usedlost několikrát obsadili squatteři, mezi lety 2012 2015 měli s majitelem uzavřenou smlouvu. Po jejím vypovězení areál odmítli opustit, vystěhovala je policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované