Hlavní obsah

Praha 7 pomůže seniorům s registrací k očkování proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 7 pomůže seniorům žijícím v městské části s registrací k očkování proti nemoci covid-19. Pomůže jim zorientovat se v systému a poskytne jim asistenci při online registraci.

Článek

Seniory, kteří mají problém s pohybem, na očkování odveze. ČTK to dnes řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Na Praze 7 žijí zhruba dvě tisícovky seniorů. Celorepublikový registrační systém má být spuštěn v pátek 15. ledna. Jako první přijdou na řadu lidé starší 80 let. Slabinou systému je právě online registrace, uvedlo Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP.

„Ne všichni z generace našich dědečků a babiček ovládají počítač a mají doma internet. A bohužel ne každý má také ve svém okolí někoho blízkého, kdo mu může s rezervací pomoci. Snadno se tak může stát, že někteří občané z nejvíce ohrožené skupiny na očkování nepůjdou, protože se zkrátka nedokážou přihlásit,“ uvedl radní Jakob Hurrle (Praha 7 Sobě).

Radnice občanům nad 80 let poskytne od začátku očkování asistenci při online objednávání prostřednictvím své infolinky. Seniorům, kteří mají problémy s pohybem a nebudou se moci na místo očkování dopravit, je radnice připravena zajistit odvoz. „V příštím týdnu budeme roznášet letáky, kde najdou potřebné informace, kam se obrátit, když budou potřebovat pomoc. K roznosu letáku použijeme systém, kterým distribuujeme volební lístky během voleb,“ uvedl starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Vedení městské části rovněž zjišťuje, zda je možné, aby očkování pro seniory zajistila sama. „Rádi bychom předešli tomu, že vládní systém nebude fungovat nebo bude zpočátku zahlcen a očkování seniorů se bude protahovat,“ dodal Čižinský.

Ministerstvo zdravotnictví představilo metodický pokyn k očkování v úterý. Vakcinaci v něm dělí do tří fází. První fáze I. A připadá na leden a únor. Očkovat se mají senioři nad 80 let, obyvatelé a personál domovů seniorů, postižení z ústavních zařízení a zdravotníci, kteří se starají o pacienty s covidem. Osmdesátníci a starší by se měli od 15. ledna přes internet zaregistrovat. Zapsat je mohou i jejich blízcí či pečovatelé, případně mohou zavolat praktikovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované