Hlavní obsah

Praha a další metropole se topí v záplavách turistů. „Číňané teprve cestovat začínají a davy lidí rozhodně nepoleví,” varuje Osúch

Rozhovor s PR manažerem v oblasti cestovního ruchu Janem Osúchem.Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

V roce 1970 žilo na Zemi 3,7 miliardy lidí a cestovat mohlo jen zhruba 200 milionů. Dnes je počet obyvatel dvojnásobný, zatímco cestovatelů je 1,4 miliardy, tedy sedmkrát víc. A co víc, Číňané s cestováním teprve začínají. To tvrdí bývalý novinář a PR manažer v cestovním ruchu Jan Osúch.

Článek

„Uvádí se, že v této chvíli má pas zhruba jen 8 % Číňanů. Toto číslo bude každý rok narůstat o několik procent,” říká Osúch s tím, že oproti východní Evropě, kde se Asiaté necítí tak bezpečně, je západní a střední Evropa velmi lákavá. „Myslím, že se dá očekávat, že se domů budou stále častěji vracet s tím, že Praha je hodně plná a především historické centrum je hodně v negativním slova smyslu postižené turismem.”

Lidé se budou stále více přesouvat z centra Prahy pryč, ale Osúch věří, že především starousedlíci si své místo uhájí. Ještě před deseti lety města turisty lákala a teď se s nimi snaží vypořádat. Samosprávy turisticky oblíbených měst se v současnosti potýkají s nesnadným úkolem – zachovat v centru život původních obyvatel, ale zároveň místo udržovat atraktivní pro turisty.

Samotný turismus se podle Osúcha s novou generací dočká změny – cestovatelé budou čím dál méně spokojeni s padáním do „turistických pastí”. Že by ale nová generace trend zcela otočila a zůstávala více doma, si Osúch nemyslí. Když se na to podíváme optikou Čechů, tak pro starší generace, která měla zahraniční výjezdy mnohdy zcela odepřené, se v současnosti cestování rovná pobytu u moře s cestovní kanceláří. Jejich děti už láká podívat se za zdi resortu a další generace se podle Osúcha bude snažit o ještě autentičtější a lokálnější zážitky. „Tím nemyslím jen přespat díky Airbnb, sle opravdu poznat jinou kulturu, ještě víc se z ní inspirovat.”

Jak cestování ovlivnil nablýskaný svět sociálních sítí a bavilo by nás bez nich vůbec tolik cestovat? A jaký vliv má letecký turismus na životní prostředí? Tyto otázky Jan Osúch zodpovídá ve videorozhovoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované