Hlavní obsah

Turismus ničí Velikonoční ostrov. Guvernér by ho nejraději úplně zakázal

Video: Marek Baloun, Youtube.com

 

Reklama

Podle úřadů je na ostrově příliš mnoho turistů, kteří ho ničí. Místo tří měsíců tak zde budou moci trávit už jen třicet dní.

Článek

Úřady Velikonočního ostrova nejsou spokojené s chováním některých turistů. Ti podle nich ničí původní biologické a sociální podmínky. Od prvního srpna tak budou moci na ostrově pobývat místo dosavadních devadesáti dnů jen třicet. Změní se také některá pravidla pro vstup na ostrov.

Podle sčítání lidí z konce loňského roku žilo na ostrově 7750 lidí. To je více než dvojnásobek počtu, který tu žil před dvaceti lety, kdy se popularita ostrova začala zvyšovat.

„Cizinci přebírají kontrolu nad ostrovem. Ničí místní idiosynkrazii (jedinečnost, pozn. red.), tisíciletá kultura se mění a není to k lepšímu,” tvrdí starosta ostrova Pedro Edmuns. Počet obyvatel je podle něho nejméně o tři tisíce vyšší, než má být.

Všichny turisty, kteří se od prvního srpna rozhodnou vydat na ostrov, čekají nová pravidla. Při vstupu budou muset předložit potvrzenou rezervaci hotelu nebo pozvánku od někoho z ostrovanů. Maximální počet turistů na ostrově bude omezen také, úřady se ale prozatím nedohodly na konkrétním čísle. Guvernér Edmuns by si osobně přál úplný zákaz turismu, konkrétní legislativu bere ale jako dobrý začátek

Jak vrátit normální život do města okupovaného turisty? Projekt české výtvarnice to zkouší v Krumlově:

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Ostrov o rozloze o něco málo větší než 160 kilometrů čtvereční je znám jako jedno z nejizolovanějších míst na světě. Do roku 1953 sloužil jako ovčí farma pro jednu skotskou firmu, s rozvojem internetu se více a více lidí začalo dozvídat o hlavním lákadle ostrova, ikonických velkých sochách. Ačkoliv je ostrov pod správou Chile, pravidla omezující vstup budou platit i pro obyvatele této jihoamerické země. Jedinou výjimkou tak zůstanou pouze původní obyvatelé ostrova, národ Rapa Nui.

Reklama

Související témata:

Doporučované