Hlavní obsah

Florencie bojuje proti neukázněným turistům vodou. Kropí schody před slavnou bazilikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Schody baziliky budou polévány vodou, aby se na nich nemohlo sedět.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Starosta Florencie Dario Nardella chce odradit turisty i místní obyvatele od sezení na schodech baziliky Santa Croce. Oblíbené místo k odpočinku či obědům bude nově poléváno vodou.

Článek

Kdo se posadí na schody baziliky Santa Croce, namočí se, varuje starosta Florencie Dario Nardella. „Nemáme nic proti turistům, jsou cenným zdrojem financí pro naše město. Jde nám ale o zachování dekora. Turisté nerespektují naše kulturní dědictví, nechávají na schodech zbytky jídla a jiné odpadky,” cituje The Guardian zdůvodnění Nardellova kroku.

Florentská radnice proti neukázněným turistům zakročí hadicemi. Schody před bazilikou bude kropit, aby si na ně nikdo nemohl sednout.

„Toto řešení nám přijde o něco elegantnější, než kdybychom turistům dávali za sezení na schodech pokuty,” doplňuje Nardella.

Dario Nardella je starostou turisty oblíbeného toskánského města od roku 2014. Florencii ročně navštěvuje asi 12 milionů lidí, její historické centrum je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V minulosti starosta zakázal společnosti McDonald's otevřít si restauraci na historickém náměstí Piazza del Duomo, za což americký fastfoodový řetězec požaduje odškodnění ve výši asi 470 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované