Hlavní obsah

Praha je opravdu alarmující, říká hygienička. Očekává se, že bude hůř

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Šíření koronaviru se v Praze nedaří zastavit. Hygienici proto zavřou noční kluby a bary, do obchodů a škol se navíc vrátí roušky. V hlavním městě totiž začíná nebezpečný komunitní přenos a rostou počty hospitalizací.

Článek

Pražští hygienici omezili otevírací dobu hospod, barů a dalších podobných podniků, mezi půlnocí a šestou hodinou ráno zůstanou zavřené. Nařízení platí od středy 9. září, oznámila ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Důvodem je to, že právě zmíněná zařízení jsou ohnisky, z nichž se v poslední době podle hygieniků nejčastěji šíří nákaza onemocnění covid-19.

„Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění,“ uvedla hygienička.

V obchodech a obchodních centrech v Praze navíc od středy lidé budou muset nosit roušky.

Od pondělí 14. září pak budou povinné roušky ve společných vnitřních prostorách škol, i když v učebnách, tělocvičnách a kabinetech mohou zůstat žáci bez nich.

Nařízení platí pro základní, střední i vysoké školy, mateřské školy mají výjimku. Pokud se nakazí některý žák nebo student, neznamená to automaticky uzavření celé třídy, upřesnila Jágrová.

Roušky jsou už nyní povinné v hromadné dopravě, na nádražích a na Letišti Václava Havla.

Začínající komunitní přenos

Ministerstvo zdravotnictví v pátek aktualizovalo takzvaný semaforu okresů.

Praha zůstává na třetím, oranžovém stupni, kromě hlavního města je navíc deset okresů na druhém stupni, značeném zeleně. Do tohoto stupně se nově zařadily okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

„V naprosté většině okresů ČR jde o záchyty sporadické, ojedinělé, negenerující nebezpečné a meziregionální klastry,“ hodnotí epidemiologickou situaci hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Jenomže v Praze podle tamní hygieničky Jágrové začíná komunitní přenos, kdy je složité trasovat kontakty nakažených.

„Nedošlo bohužel ke zlepšení situace,“ řekla ředitelka pražské hygieny. „Je to opravdu alarmující,“ dodala.

Rizikové šíření nemoci v hlavním městě sílí, ve srovnání s předchozím týdenním obdobím dosahuje nárůstu o 38 %. Počet případů hlášených v Praze za 14 dní, přepočtených na 100 tisíc obyvatel, atakuje hranici 100.

„Případy bez vazby na známý zdroj nákazy se ve sledovaném období pohybují okolo hranice 30 % z celkového počtu hlášených případů. S ohledem na nárůst případů je však i počet případů bez známého zdroje nákazy vyšší než v minulém hodnoceném období,“ řekla Jágrová.

Srovnání českých, německých a rakouských okresů:

Hygienici navíc očekávají další nárůst. Odhadují to z vysokého počtu testů nařízených lidem, kteří přišli do kontaktu s nakaženými.

Nemoc se podle hygieniků zatím dařilo udržet mimo nejrizikovější skupiny. Podíl nově diagnostikovaných osob ve věku 65+ tvoří cca 10 % celkových nárůstů, u kategorie 75+ je to 5 %.

Jenomže i tady je patrný posun k horšímu. Oproti předchozímu období narostl počet případů ve zranitelných skupinách o 7 %. A s tím souvisí i rostoucí počet hospitalizovaných.

„Za poslední týden sledujeme, že počty hospitalizovaných denně rostou, to nás musí vést k větší obezřetnosti,“ říká Rážová.

Nejčastěji se nemoc přenáší v rodině nebo na pracovišti, případně při společenských a sportovních akcích. Významný počet případů hygienici evidují také u zahraničních pracovníků a turistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované