Hlavní obsah

Praha najde firmu, která opraví budovu burzy v Pražské tržnici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku na rekonstrukci budovy bývalé burzy v Pražské tržnici v Holešovicích, která je ve velmi špatném stavu.

Článek

Předpokládaná hodnota zakázky je maximálně 185,6 milionu korun. Vyhlášení tendru dnes schválili pražští zastupitelé. Kdy přesně práce začnou, bude záležet mimo jiné na průběhu veřejné zakázky. Budova burzy je nemovitou kulturní památkou. Majitelem areálu tržnice je hlavní město, které jej postupně opravuje.

„Jde z pohledu tržnice o významný milník, o první významnou investici města po mnoha letech. Burza je v havarijním stavu a dlouhodobě uzavřena. Rekonstrukce se chystala několik let, nyní se nám podařilo sehnat všechna povolení, proto chceme nyní vypsat zakázku na opravu této honosné budovy,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Ve velmi špatném stavebnětechnickém stavu je především jižní přístavba a nástavby burzy. Rovněž se potýká s řadou statických poruch, které ohrožují stabilitu konstrukcí a bezpečnost návštěvníků areálu. V místech původní jižní stěny jsou patrné statické poruchy a v dřevěných konstrukcích byly objeveny dřevokazné houby.

V minulosti bylo v budově burzy provedeno několik rekonstrukcí a úprav, které ale nepřispěly k dobré kondici objektu. Jižní přístavbou byla odstraněna původní jižní stěna, čímž došlo ke koncentraci sil do zbývajících pilířů u navazujících stěn. V těchto místech jsou patrné statické poruchy.

Vybraná firma provede mimo jiné bourací práce, postará se o základové a další konstrukce, opraví podlahy a povrchy vnitřních stěn a vybuduje nové rozvody. Zajistí rovněž klempířské práce a zrestauruje vnitřní výzdobu, štuky, kamenné a zámečnické prvky nebo dveře. Zrekonstruuje také venkovní plochy a oplocení.

Hlavní město investuje do opravy Pražské tržnice v Holešovicích v příštích 15 letech dvě až tři miliardy korun. Areál bude plnit funkci kulturní, obchodní a gastronomickou. Budou zde i kanceláře, supermarket a má vzniknout vyhlídková věž. Rozšířena bude možnost vstupu, vysázena nová zeleň a dešťová voda bude zachycována do podzemních nádrží.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Reklama

Doporučované