Hlavní obsah

Praha obnovuje věžní hodiny na památkách, první vznikly před šesti sty lety

Foto: město Praha

Praha má 57 věžních a 458 veřejných hodin.

Reklama

Generální opravou projdou letos věžní hodiny sedmnácti pražských památek. Rekonstrukce se týká nejen číselníků, ale i mechanických a elektrických částí strojů.

Článek

„V prvních čtyřech měsících roku jsme již revitalizovali hodiny na kostele sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu v Klárově a jako zatím poslední přišly na řadu hodiny kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí,“ uvedl radní Jan Chabr.

Obnova letos čeká hodiny na dalších čtrnácti objektech. „Opravy se tak dočkají například i hodiny kostela svatého Mikuláše na Malostranském náměstí nebo kostela svaté Ludmily na náměstí Míru,“ dodal.

Foto: město Praha

Odborníci obnovují číselníky a kontrolují všechny mechanické i elektrické části stroje.

Nejdříve odborníci prohlédnou hodiny na místě. „Teprve poté, co zjistíme, v jakém stavu jsou, je demontujeme a přesuneme k dílenské opravě. Během ní obnovujeme číselníky a kontrolujeme všechny mechanické i elektrické části stroje. Ty, které to potřebují, opravujeme,“ popsal Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy, která se o více než 500 věžních a veřejných hodin v hlavním městě stará. „Z dílny hodiny putují zpět na věž, kde jsou kompletovány a uvedeny do provozu. Na závěr ještě vždy děláme revizi elektrické instalace po opravě.“

Foto: město Praha

Součástí hodin jsou i zvony.

Historie pražských hodin sahá dále než šest set let do minulosti a jejich přítomnost ke koloritu města neodmyslitelně patří. „I v tomto oboru bychom rádi modernizovali a zejména na uličních hodinách plánujeme nasadit dálkové řízení a dálkové seřizování tak, aby nám lidé nemuseli volat, že po výpadku elektrického proudu přišli pozdě třeba na schůzku,“ dodal Jílek s nadsázkou.

Hlavní město má v majetku celkem 57 věžních a 458 veřejných hodin.

Reklama

Doporučované