Hlavní obsah

Praha opraví burzu v holešovické tržnici. Nejvýš za 186 milionů korun

Foto: WikipediaCommons / JiriMatejicek

Ilustrační foto.

Reklama

Budova bývalé burzy v Pražské tržnici v Holešovicích se dočká obnovy. Magistrát vypíše ještě letos v únoru veřejnou zakázku na rekonstrukci. Důvodem je její velmi špatný stav.

Článek

Předpokládaná hodnota zakázky je maximálně 185,6 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Kdy přesně práce začnou, není jasné. Budova burzy je nemovitou kulturní památkou. Majitelem areálu tržnice je hlavní město, které jej postupně opravuje.

Budova je ve velmi špatném stavebně technickém stavu, především její jižní přístavba a nástavby. Rovněž se potýká s řadou statických poruch, které ohrožují stabilitu konstrukcí a bezpečnost návštěvníků areálu. V místech původní jižní stěny jsou patrné statické poruchy a v dřevěných konstrukcích byly objeveny dřevokazné huby.

„V objektu bylo provedeno i několik rekonstrukcí a úprav, které nepřispěly k dobré kondici objektu. Jižní přístavbou byla odstraněná původní jižní stěna, čímž došlo ke koncentraci sil do zbývajících pilířů u navazujících stěn. V těchto místech jsou patrné statické poruchy,“ píše se v dokumentu.

Vybraná firma provede mimo jiné bourací práce, postará se o základové a další konstrukce, opraví podlahy a povrchy vnitřních stěn a vybuduje nové rozvody. Provede rovněž klempířské práce a zrestauruje vnitřní výzdobu, štuky, kamenné a zámečnické prvky nebo dveře. Zrekonstruuje také venkovní plochy a oplocení.

Hlavní město investuje do opravy Pražské tržnice v Holešovicích v příštích 15 letech dvě až tři miliardy korun. Areál bude plnit funkci kulturní, obchodní a gastronomickou. Budou zde i kanceláře, supermarket a má vzniknout vyhlídková věž. Rozšířena bude možnost vstupu, vysázena nová zeleň a dešťová voda bude zachycována do podzemních nádrží.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované