Hlavní obsah

Praha vyhlásí tendr na technický dozor stavby Dvoreckého mostu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát vyhlásí veřejnou zakázku na technický dozor stavby Dvoreckého mostu, který spojí Podolí a Smíchov. Maximální cena zakázky byla stanovena na 33 milionů Kč bez DPH, schválili to pražští radní.

Článek

Magistrát vypsal tendr na stavbu mostu za 972 milionů korun minulý týden. Stavět by se mělo začít nejpozději v polovině roku 2022 a výstavba potrvá dva až tři roky. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a má zlepšit dopravní propojení obou břehů Vltavy.

Předmětem veřejné zakázky je zajištění technického dozoru investora včetně technického dozoru stavebníka nad výstavbou mostu. Technický dozor nad stavbou vyžaduje zákon. „Nabídky budou hodnoceny podle jejich ekonomické výhodnosti,“ píše se v dokumentu.

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů. Stavba zahrnuje obě předpolí mostu včetně lávky pro cyklisty, opěrné zdi a uměleckých děl. Most doplní chybějící propojení pro MHD, pěší a cyklisty mezi vltavskými břehy. „Stavba přispěje ke zlepšení přestupních vazeb mezi tramvajovými a autobusovými linkami v dopravních uzlech Lihovar a Dvorce a zvýšení spolehlivosti a rychlosti veřejné dopravy,“ píše se v materiálu.

Zatím poslední pražský most přes Vltavu, Trojský most, byl zprovozněn v říjnu 2014. Nahradil Trojský tramvajový most z roku 1981, přezdívaný „rámusák“, jehož provoz byl ukončen 7. října 2013. Loni město zprovoznilo novou lávku přes Vltavu v Troji na místě té, která se zřítila v roce 2017. Magistrát také nedávno v tendru vybral firmu Skanska, která postaví lávku mezi Holešovicemi a Karlínem přes ostrov Štvanice. Karlín a Holešovice by měl v budoucnu spojit i nový Rohanský most, o jeho stavbě nicméně magistrát zatím nerozhodl.

Mnohé mosty přes Vltavu jsou ve špatném stavu a město je postupně opravuje, aktuálně například Barrandovský. Oprava čeká rovněž Libeňský a Hlávkův most.

Reklama

Související témata:

Doporučované