Hlavní obsah

Praha prohrála spor s mocným úředníkem éry primátora Béma

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Spor o výpověď bývalého úředníka pražského magistrátu definitivně skončil.

Reklama

Nejvyšší soud odmítl dovolání pražského magistrátu. Znamená to definitivní potvrzení, že výpověď pro bývalého úředníka Petera Ďuricu je neplatná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve své době jeden z nejvlivnějších pražských úředníků, bývalý šéf majetkové sekce Peter Ďurica, definitivně uspěl ve sporu s pražským magistrátem.

Soudil se o to, že výpověď, kterou dostal v roce 2011 po nástupu primátora Bohuslava Svobody, není platná.

Spor dospěl až k Nejvyššímu soudu, který nyní odmítl dovolání, jež ve sporu proti verdiktům nižších instancí podala Praha. Verdikt, který se přiklonil na stranu Ďurici, je tak definitivní.

Soudce Nejvyššího soudu Jiří Doležílek potvrdil, že dřívější rozhodnutí soudů se v tomto sporu neodchylují od judikatury. A v jejich verdiktech nenašel ani žádné jiné formální chyby.

„Dovolání bylo Nejvyšším soudem odmítnuto,“ potvrdila Hana Marsová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, který případ rozhodoval.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman pak uvedl, že se úřad s rozhodnutím soudu seznamuje. „Zvažujeme další postup,“ doplnil.

Ďuricův advokát Pavel Drumev redakci napsal, že se nemůže vůbec vyjadřovat, protože je vázán mlčenlivostí.

Na pražském magistrátu byl Ďurica šéfem majetkové sekce od konce roku 2002 do zmíněného začátku roku 2011. A v té době patřil mezi nejvlivnější úředníky v Praze.

Ve sporu šlo o to, že když v lednu 2011 výpověď dostal, vzal si dovolenou. Magistrát mu pak sice výpověď poslal poštou, ale vyhozený úředník si ji nepřevzal.

Jeho obhájce Drumev dříve u soudu řekl, že Ďurica bude požadovat ušlou mzdu. Půjde minimálně o 12 milionů korun, protože Ďuricův plat přesahoval měsíčně částku 100 tisíc korun.

Jak vyplynulo z uniklých odposlechů zveřejněných v roce 2012 v MF Dnes, Ďurica se například radil s tehdy vlivným pražským podnikatelem Romanem Janouškem o pronájmu majetku magistrátu.

A když Ďurica o výhodnosti pochyboval, Janoušek mu na to podle odposlechů řekl: „Zavři oko, je to v pořádku.“

Média v té době také popisovala, že Ďurica měl podpisová práva k bankovním účtům, které Janouškovi ve Švýcarsku patřily. Právě na nich vyšetřovatelé zablokovali (a později odblokovali) zhruba 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované