Hlavní obsah

Praha se zbavila Bémova muže. Teď jí hrozí, že mu bude platit 12 milionů

Foto: Profimedia.cz

Peter Ďurica byl šéfem majetkové sekce v éře primátora Pavla Béma.

Reklama

Ve své době platil za jednoho z nejvlivnějších pražských úředníků. Teď se Peteru Ďuricovi po devíti a půl letech znovu otevřely dveře na magistrát v hlavním městě.

Článek

Městský soud v Praze před několika dny rozhodl, že výpověď pro muže, který v éře bývalého primátora Pavla Béma vedl majetkovou sekci, je neplatná. Stejný verdikt vynesl loni v září prvoinstanční soud.

„Rozhodnutí není zatím napsané, ale z naší databáze vyplývá, že Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1,“ uvedla mluvčí Městského soudu Markéta Puci.

Rozsudek je tedy v současné době pravomocný.

Výpověď dostal Ďurica v lednu 2011. Poté, co se stal primátorem Prahy Bohuslav Svoboda. Když si ji však měl převzít, tak si vzal Ďurica dovolenou. Magistrát mu sice výpověď poslal poštou, ale on si ji nepřevzal.

Ďurica by se tedy mohl nyní na pražskou radnici vrátit. Jeho obhájce Pavel Drumev dříve u soudu řekl, že bude požadovat ušlou mzdu. Půjde minimálně o 12 milionů korun, protože Ďuricův plat přesahoval měsíčně částku 100 tisíc korun.

Drumev ani magistrát se k aktuálnímu vývoji v tomto případě nechtějí příliš vyjadřovat.

„V tuto chvíli čekáme na doručení písemného vyhotovení rozsudku a následně zvážíme další kroky. Vzhledem k probíhajícímu řízení se k této záležitosti nebudeme podrobněji vyjadřovat,“ uvedl Tadeáš Provazník z tiskového oddělení magistrátu.

Advokát Drumev pak napsal, že se nemůže vůbec vyjadřovat, protože k tomu nemá svolení od svého klienta.

Na pražském magistrátu byl Ďurica šéfem majetkové sekce od konce roku 2002 do začátku roku 2011. A v té době patřil mezi nejvlivnější úředníky v Praze.

Jak vyplynulo z uniklých odposlechů zveřejněných v roce 2012 v MF Dnes, tak se Ďurica například radil s podnikatelem Romanem Janouškem o pronájmu majetku magistrátu.

A když Ďurica o výhodnosti pochyboval, tak mu Janoušek na to podle odposlechu řekl: „Zavři oko, je to v pořádku.“

Média v té době také popisovala, že Ďurica měl podpisová práva k bankovním účtům, které Janouškovi ve Švýcarsku patřily. Právě na nich vyšetřovatelé zablokovali (a později odblokovali) zhruba 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované