Hlavní obsah

Praha zná jméno nočního starosty, zaměří se na Dlouhou ulici

Foto: Jan Polák

Předseda komise Štern oznámil, že mezi první opatření bude vyslání hlídek strážníků na nejproblematičtější místa v Praze.

Reklama

Pražští radní vybrali tzv. nočního starostu, stal se jím Jan Štern. Radní zároveň schválili složení komise, která bude nočnímu starostovi pomáhat. Jejím úkolem bude řešit noční život v Praze. Štern se podílel na vzniku kulturního centra Containall.

Článek

V komisi, která má nočnímu starostovi pomáhat, zasednou zástupci Prahy 1 i městské policie. Problémy s hlukem trápí obyvatele zejména v centru města, často ho způsobují opilí návštěvníci barů a restaurací.

Zřízením starosty se město inspirovalo v zahraničí. „Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření. Nepůjde o rychlou změnu mávnutím kouzelného proutku," uvedla radní hlavního města Hana Třeštíková. Podle ní je nutné vyvážit soukromý a veřejný zájem.

Předseda komise Štern oznámil, že mezi první opatření bude vyslání hlídek strážníků na nejproblematičtější místa v Praze. „Povedeme jednání s městskou policií o tom, jaké jsou v tomto ohledu možnosti zlepšení situace především v Dlouhé ulici," uvedl. Dalším krokem bude vyhláška umožňující městským částem stanovit ve vybraných lokalitách zavírací doby podniků.

Komise začne jednat rovněž s provozovateli nočních podniků a kulturních akcí. Cílem je, aby sami podnikatelé řešili a předcházeli rušení nočního klidu. Třeštíková chce rovněž změnit image Prahy tak, aby nelákala turisty jedoucí pouze za levným alkoholem.

V komisi nočního starosty budou kromě Šterna i radní Prahy 1 David Skála (Praha Sobě), ředitel strážníků Eduard Šuster, šéf magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu František Cipro nebo kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Kromě nočního starosty město uvažuje také o pozici informačního ombudsmana, který by vyřizoval žádosti o informace v rámci svobodného přístupu k nim. Záměr měli pražští radní projednat v pondělí, rozhodnutí ale odložili.

Praha měla v minulosti například ombudsmana pro zeleň, který fungoval ještě za vlády někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Tehdy měl na starosti vyřešit podněty obyvatel týkající se zeleně a úklidu, k tomu byla na magistrátu dokonce zřízena bezplatná telefonní linka. Funkce byla časem zrušena.

Reklama

Související témata:
Klid

Doporučované